Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/03/18)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάιτ δημοσιονομική ενοποίηση από ΕΚΤ

Την απάντησή της στην πρόταση του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών από την καθοδική πορεία του οικονομικού κύκλου έδωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόταση της ΕΚΤ αφορά τη δημιουργία ενός σταθεροποιητικού ταμείου που θα βασίζεται στην πορεία των εξαγωγών. Οταν οι εξαγωγές ενός κλάδου πλήττονται, θα στηρίζονται τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται από τον εν λόγω κλάδο. Κατά την άποψη των μελετητών της ΕΚΤ, αυτή η ιδέα απαλλάσσει από τον «ηθικό κίνδυνο», δεδομένου ότι η χορήγηση της βοήθειας θα εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες. Σε αντίθεση, πάντως, με την πρόταση Λαγκάρντ, από την πρόταση της ΕΚΤ δεν προκύπτει σημαντική στήριξη της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Γενικά, δείχνει να είναι μια πρόταση λάιτ δημοσιονομικής ενοποίησης, με βασικό χαρακτηριστικό ότι μάλλον δεν θα ενοχλήσει τη Γερμανία.

Αυξήσεις 1,5% θα δοθούν σε ξενοδοχοϋπαλλήλους

Υπεγράφη χθες Τετάρτη η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ). Η σύμβαση είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από 1/1/2018 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και προβλέπει την αύξηση κατά 1,5% του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία από 1/1/2018 και επιπλέον αύξηση 1,5% από 1/1/2019. Η σύμβαση διατηρεί το σύνολο επιδομάτων και διασφαλίσεων των προηγουμένων και είναι η 3η συνεχόμενη την τελευταία 5ετία που προβλέπει αύξηση αποδοχών εργαζομένων.

Το 20% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. καλύπτει η Coca-Cola

Ακριβώς 60 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις συμπληρώθηκαν το 2018 και η κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola HBC (10,65 δισ. ευρώ) αποτελεί πλέον το 20% της συνολικής αξίας της αγοράς που ανέρχεται στα 54,91 δισ. ευρώ. Είναι αξιοσημείωτο ότι από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς η κεφαλαιοποίηση της Coca-Cola HBC ενισχύεται κατά 675 εκατ. ευρώ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι: ΟΤΕ με αξία 5,52 δισ. (από 5,72 δισ. στις αρχές του έτους), ΟΠΑΠ με αξία 3,16 δισ. (3,39 δισ. από 2/1/2018), Αlpha Bank με 2,74 δισ. (2,86 δισ.) και ΕΛΠΕ με 2,41 δισ. (2,35 δισ.).

Μετά την ανάπτυξη η βαλκανική συνανάπτυξη

Δημιουργία υποδομής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προώθηση της βαλκανικής συνανάπτυξης προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες σε πάνελ με θέμα τη «Διασυνοριακή Ανάπτυξη και Διαβαλκανική Συνεργασία», στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η βαλκανική συνανάπτυξη θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με το θέμα του ονόματος».

Μαίνεται ο «πόλεμος της μπίρας» στην Ελλάδα

Τέλος δεν έχει ο «πόλεμος της μπίρας» στην Ελλάδα ανάμεσα σε εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που όμως όλες έχουν παραγωγή στη χώρα. Αφορμή αυτήν τη φορά αποτελεί η νέα εκστρατεία της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), με τίτλο «Διεκδικούμε χώρο για την Ελλάδα» και με στόχο, όπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, «τη δημιουργία μιας αγοράς ίσων ευκαιριών και δίκαιου ανταγωνισμού με τους ίδιους όρους, στα δίκτυα διανομής και τα καταστήματα επιτόπιας κατανάλωσης». Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, στοχοποιούνται ευθέως η Αθηναϊκή και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, που ανήκουν στους ξένους ομίλους Heineken και Carlsberg, αντιστοίχως, καθώς στην ιστοσελίδα της EZA παρουσιάζονται τα σήματα μπίρας αυτών των εταιρειών με σχόλια για την ελληνικότητά τους. Οι δύο εταιρείες, όπως πληροφορείται η στήλη, έχουν προβεί στις απαιτούμενες νομικές ενέργειες, καθώς αυτή η πρακτική της ΕΖΑ θεωρείται ότι συνιστά καταχρηστική χρήση εμπορικών σημάτων ανταγωνιστών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή