Τι απαιτείται για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος;

Τι απαιτείται για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος;

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες είναι μερικές από τις βασικές αρχές ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος; Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ηγεσία. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται σεβαστοί, και αυτό να αντικατοπτρίζεται τόσο στον τρόπο με τον οποίο τους μιλάνε όσο και στις δυνατότητες που τους δίνονται να συμμετέχουν και να ενημερώνονται για τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι σημαντικές. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι οι διευθυντές και οι ηγέτες δεν μπορούν να μοιραστούν τα πάντα μαζί τους, θέλουν όμως να γνωρίζουν ότι οι ηγέτες κάνουν ό,τι μπορούν για να μοιραστούν ό,τι μπορούν. Τέλος, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η δικαιοσύνη: οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζεται αν μια εταιρεία είναι ένα «εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον για όλους»; Εξετάζοντας τα δεδομένα, διαπιστώνουμε ότι οι εμπειρίες του καθενός από την εργασία είναι συχνά διαφορετικές. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι η εργασιακή εμπειρία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εντελώς διαφορετική. Υπάρχει σημαντικός συσχετισμός μεταξύ ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης. Μια εταιρεία, για παράδειγμα, η οποία ανήκει στο κορυφαίο 5% σε σχέση με το εργασιακό περιβάλλον, βλέποντας τα δεδομένα, είπε: «Θα καταργήσουμε αυτό το κενό. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το εξουδετερώσουμε;». Αυτό κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Εάν αναλύσουμε τα δεδομένα περαιτέρω, συνήθως οι άνθρωποι με μόνιμη εργασία στο μέσον της καριέρας τους βιώνουν μια χειρότερη εργασιακή εμπειρία. Δίνεται τόσο μεγάλη έμφαση στα άτομα που ενηλικιώθηκαν γύρω στο έτος 2000, που οι άνθρωποι σκέφτονται κάπως έτσι: «Μα καλά, πρέπει να έχεις τη συγκεκριμένη ηλικία για να σου δώσουν προσοχή;». Και καθώς εξετάζουμε τις διαφορές στις εθνικότητες, ανακαλύπτουμε διαφορές στην εμπειρία. Τα δεδομένα επιτρέπουν στους ηγέτες να πουν: «Θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε και να προσλάβουμε διαφορετικά ταλέντα και να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Πώς ένας ηγέτης δημιουργεί ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον; Είναι αυτό που αποκαλούμε «εμπειρία καινοτομίας». Ρωτάμε τους εργαζομένους για το πώς μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα: ζητάμε ιδέες ώστε να γίνονται τα πράγματα ταχύτερα, να βελτιωθεί η ποιότητα του προϊόντος, να προστεθεί περισσότερη αξία στην εμπειρία του πελάτη. Τις αξίες μιας εταιρείας που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της τις αισθάνονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους;

Πόσο κοστίζουν τα προνόμια για παράδειγμα, ένα τραπέζι πινγκ πονγκ ή εβδομαδιαίες συναντήσεις μασάζ; Δεν δίνουμε πολύ βάρος στα ίδια τα προνόμια. Βλέπουμε πέρα από αυτά και σκεφτόμαστε τι προσπαθεί πραγματικά να κάνει μια εταιρεία και αν βελτιώνει την αίσθηση της αλληλεγγύης ή της υπερηφάνειας. Ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, εβδομαδιαία μασάζ ή ένα δωμάτιο θηλασμού από μόνα τους δεν καθορίζουν την εμπειρία των εργαζομένων. Αν όμως αυτά τα πράγματα συνδέονται με ορισμένες βασικές αξίες της εταιρείας, αυτό είναι σημαντικό.

Κάποια άλλη συμβουλή; Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να μιλούν. Μάθετε τι βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοί σας. Όταν οι εταιρείες ρωτούν και εξετάζουν, το επίπεδο αφοσίωσης αυξάνεται. Αλλά όταν ρωτάτε τους ανθρώπους, πρέπει να κάνετε κάτι σε σχέση με όσα σας μεταφέρουν – οι ηγέτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αναλάβουν δράση μετά την ακρόαση των υπαλλήλων τους. Αυτό αποτελεί την απόλυτη ένδειξη σεβασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή