Οδοιπορικό στην Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

Οδοιπορικό στην Ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από σπάνιες φωτογραφίες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (ΑΠΘ)». Η έκθεση, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάστηκε αρχικώς στη Θεσσαλονίκη, ενταγμένη στην 5η Biennale Σύγχρονης Τέχνης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Καρδίτσα, Σέρρες κ.α.) με ιδιαίτερη επιτυχία. Eχει ως στόχο να προβάλει στο ευρύ κοινό μία σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς τόπους με έντονη την παρουσία Ελλήνων διαχρονικώς, καθώς επίσης και εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τους το ότι βρίσκονται κατά μήκος της παράλιας ζώνης της Ανατολικής Μεσογείου. Η έκθεση βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό από τις εκπαιδευτικές εκδρομές του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και αρθρώνεται σε επτά ενότητες, οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια νοερή διαδρομή που έχει ως αφετηρία την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα παράλια της Μ. Ασίας, και προχωρά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λεκάνης της Μεσογείου, για να καταλήξει στη χερσόνησο του Σινά και στην Αίγυπτο.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται μνημεία από τις περιοχές της αρχαίας Αιολίδας και της Ιωνίας, ενώ στην έβδομη και τελευταία ενότητα η Αίγυπτος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος (παρουσιάζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στο Κάιρο και η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας).

Οι φωτογραφίες πλαισιώνονται από λεζάντες, ενώ στην αρχή κάθε ενότητας υπάρχουν κείμενα και χάρτες των περιοχών που αναδεικνύονται. Αναμφισβήτητα, η εν λόγω έκθεση, χάρη στην πρωτοτυπία και στη σπανιότητα του θέματος, αλλά και με βάση τη γεωγραφική και χρονολογική έκταση που καλύπτει, παρουσιάζει σημαντικά τεκμήρια για την ιστορία του ελληνισμού. Παράλληλα, προβάλλει και μια σύγχρονη μορφή συλλογικής προσπάθειας, που έγκειται στη γνωριμία μας με τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τους οικισμούς, όπου διαχρονικά ζουν και δραστηριοποιούνται Eλληνες. Η επιμέλεια ανήκει στη δρα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, αρχαιολόγο και προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ επιστημονικός σύμβουλος είναι ο Θεόδωρος Κορρές, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ.

​​Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή