Φτάνει στη Γη ο Τιανγκόγκ-1

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Εντός των προσεχών δύο ημερών αναμένεται να συντριβεί στη Γη ο παροπλισμένος κινεζικός διαστημικός σταθμός Τιανγκόγκ-1. Το μεγαλύτερο μέρος του Τιανγκόγκ-1, που έχει βάρος 8,5 τόνους και μέγεθος όσο και ένα μικρό λεωφορείο, θα καεί κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα, αν και ουδείς γνωρίζει το σημείο επανόδου στην ατμόσφαιρα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προβλέπει ότι ο Τιανγκόγκ-1 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της γης κάποια στιγμή από σήμερα το πρωί, μέχρι και αύριο το απόγευμα. Η απόκλιση είναι μεγάλη, καθώς η διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας επηρεάζει την ταχύτητα των αντικειμένων που εισέρχονται σε αυτή. Από τη μεριά της, η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά ότι η είσοδος του Τιανγκόγκ-1 στην ατμόσφαιρα θα γίνει μεταξύ Σαββάτου και Τετάρτης.

Δυτικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Κίνα έχασε την έλεγχο του Τιανγκόγκ, κάτι το οποίο το Πεκίνο αρνείται πεισματικά. Η Κίνα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πλήγμα στην αξιοπιστία του διαστημικού της προγράμματος.

Η τροχιά του Τιανγκόγκ-1 κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι ο παροπλισμένος διαστημικός σταθμός μπορεί να συντριβεί σε γεωγραφική ζώνη, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αφρική, τη Νότια Ευρώπη την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική. Ασφαλείς πρέπει να θεωρούνται η Ρωσία, ο Καναδάς και η Βόρεια Ευρώπη.

Ο όγκος του Τιανγκόγκ-1 είναι τέτοιος, που μόλις 10% του διαστημοπλοίου αναμένεται να επιζήσει της επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα. Οι πιθανότητες τα κομμάτια του Τιανγκόγκ-1 να πλήξουν κάποιον άνθρωπο στο έδαφος είναι μία στο ένα τρισεκατομμύριο.

Συντρίμμια από δορυφόρους, εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων, αλλά και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εισέρχονται συχνά στη γήινη ατμόσφαιρα. Το 1979, το αμερικανικό διαστημικό εργαστήριο Skylab, βάρους 77 τόνων, συνετρίβη στην Αυστραλία, διασκορπίζοντας θραύσματα στην πόλη του Περθ στα δυτικά της χώρας. Ο τοπικός δήμος του Περθ είχε αποφασίσει τότε να επιβάλει στη NASA χρηματικό πρόστιμο 400 δολαρίων ΗΠΑ για «παράνομη ρύπανση».

Εκτοξεύθηκε το 2011

Ο Τιανγκόγκ-1, που εκτοξεύθηκε το 2011, υπήρξε ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός. Τον Τιανγκόγκ-1 –που σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι» στα κινεζικά– διαδέχθηκε το 2016 ο πιο εξελιγμένος και ευρύχωρος Τιανγκόγκ-2.

Ο Τιανγκόγκ-1 φιλοξένησε δύο επανδρωμένες αποστολές, μεταξύ τους και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη της Κίνας. Το τελευταίο πλήρωμα του Τιανγκόγκ-1 εγκατέλειψε το διαστημικό εργαστήριο το 2013.

Ο σταθμός διέθετε δύο τμήματα, ένα για τα ηλιακά του κάτοπτρα και τους κινητήρες και το δεύτερο ως χώρος ενδιαίτησης και πειραμάτων δύο αστροναυτών. Ενας τρίτος αστροναύτης διέμενε στο εσωτερικό του διαστημοπλοίου «Σενζού», το οποίο βρισκόταν προσδεδεμένο στον Τιανγκόγκ-1. Το διαστημόπλοιο «Σενζού» εξυπηρετούσε επίσης τους αστροναύτες ως κουζίνα και τουαλέτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή