Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian: Η Ελλάδα είναι μία φυλακή οφειλετών

Γιάνης Βαρουφάκης στον Guardian: Η Ελλάδα είναι μία φυλακή οφειλετών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε. Ο ίδιος, φυσικά, δεν θα έλεγε ότι έφυγε ποτέ, αλλά στον οδυνηρό κόσμο της ελληνικής πολιτικής, το όνομά του οδηγεί σε τοξικές αντιδράσεις». Με αυτά τα λόγια ο Guardian προλογίζει τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στην ανταποκρίτριά του στην Αθήνα Helena Smith.

Η δημοσιογράφος συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή την παρουσίαση του κόμματός του «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής» (ΜέΡΑ25).

«Στα 57 του χρόνια, με το βαμβακερό του τζάκετ και τις μπότες του, ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει τον αντικαθεστωτικό ρόλο του και πιστεύει ότι δεν είναι αργά για τη ‘γέννηση’ του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Η Ελλάδα, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι μία αποικία οφειλετών, λέει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις απαιτήσεις της Γερμανίας για λιτότητα σε αντάλλαγμα με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης που έφερε σε δυσκολότερη θέση το έθνος. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή ήταν μία πολιτική – και προσωπική – προδοσία» σημειώνει η δημοσιογράφος.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του κόμματός του ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να προσελκύσει τους «1 εκατομμύριο Έλληνες που δεν ψηφίσουν λόγω απάθειας παρόλο που είναι πολύ πολιτικοποιημένοι».

Όσο για το χρέος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματός του «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν» και προσθέτει:

«Είναι κάτι σαν τον αιχμάλωτο πολέμου. Πρέπει να προσπαθήσεις να δραπετεύσεις. Η χώρα μου είναι μία φυλακή οφειλετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή