Η δραματική εξιστόρηση του Γιούσενκο για τη δηλητηρίασή του το 2004

Η δραματική εξιστόρηση του Γιούσενκο για τη δηλητηρίασή του το 2004

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα του η Ευρώπη να αντιληφθεί τη ρωσική απειλή στον απόηχο της δηλητηρίασης στο Σόλσμπερι εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο που το 2004 είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο BBC o B.Γιούσενκο εξιστόρησε:

«Όταν έφτασα σπίτι μου και φίλησα τη σύζυγό  μου, το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν ‘τα χείλη σου έχουν μεταλλική γεύση’. Είχα ένα δείπνο με τον επικεφαλής και τον αναπληρωτή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ανακριτική έρευνα, το δηλητήριο είχε ριχθεί στο ρύζι που είχε σερβιριστεί σ’ εκείνο το τραπέζι. Πήγα στην Αυστρία (σσ: σε νοσοκομείο) και την δεύτερη ή τρίτη μέρα το σώμα μου άρχισε να πρήζεται. Το κεφάλι μου είχε πρηστεί δραματικά. Ο πόνος εξαπλώθηκε σε όλο μου το σώμα. Kαι τότε άρχισα να έχω φλεγμονές και πύον σε όλο μου το σώμα».

Ερωτηθείς εάν ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκείνος που προσωπικά διέταξε τη δηλητηρίασή του, ο Γιούσενκο λέει: «Εχω μια απάντηση αλλά δεν μπορώ να την πω».

Ο Γιούσενκο ερωτάται επίσης ποιες ήταν οι πρώτες του σκέψεις όταν έμαθε τι έχει συμβεί στον Σκριπάλ στο Σόλσμπερι.

«Ενιωσα πόνο που η Ευρώπη είναι τόσο τυφλή. Που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι καθόλου φιλικές μεταξύ τους. Και επιδεικνύουν τόσο μικρή αλληλεγγύη όσον αφορά στις Ρωσικές πολιτικές. Θα ήθελα επιτέλους αυτό που αποκαλούμε ‘Ενωμένη Ευρώπη’ να συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολίτες της είναι οι μεσαιωνικές πολιτικές της Ρωσίας στον 21ο αιώνα».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή