Πλήρης διαφοροποίηση Ευ. Βενιζέλου από Φ. Γεννηματά

Πλήρης διαφοροποίηση Ευ. Βενιζέλου από Φ. Γεννηματά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε αντίθετη άποψη που κατατίθεται και υπηρετεί την κεντρική κατεύθυνση του κόμματος είναι ευπρόσδεκτη». Με αυτή τη φράση απαντούν έμμεσα κορυφαία χείλη της Χαρ. Τρικούπη στη νέα απευθείας επίθεση του Ευ. Βενιζέλου, το πρωί της Κυριακής, με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την ηγεσία του κόμματος για την αναθεώρηση, αναρωτήθηκε ευθέως «τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα;», ενώ σε άλλο σημείο της ανάρτησής του στο Διαδίκτυο, αμφισβητώντας την τακτική «των ίσων αποστάσεων» ανέφερε πως «δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία». Το γεγονός ότι η παρέμβαση ήρθε μόλις μία ημέρα μετά το άρθρο της κ. Γεννηματά («Νέα») όπου μιλούσε εκ νέου για την ανάγκη να κινηθεί η διαδικασία της αναθεώρησης, μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς δείχνει την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να διαφοροποιηθεί πλήρως από την επικεφαλής του Κινήματος. Και κάτι παραπάνω. Το κλείσιμο της παρέμβασής του που αναφέρει πως θα επανέλθει «όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη χρειαστεί» προμηνύει τη συνέχιση της αντιπαράθεσης κορυφής.

Πώς ερμηνεύεται τώρα το σχόλιο από πλευράς Χαρ. Τρικούπη περί «αντίθετης άποψης» που μπορεί να συζητηθεί; Η απάντηση είναι διττή, καθώς από τη μία ρίχνει τους τόνους, από την άλλη όμως ξεκαθαρίζει με έμμεσο τρόπο πως η κεντρική επιλογή του κόμματος να αναζητήσει συμμαχίες για τη συνταγματική αναθεώρηση ούτε αμφισβητείται ούτε αλλάζει. Προς επίρρωση της στάσης της Χαρ. Τρικούπη να συνομιλεί με στελέχη που δεν είναι απόλυτα «εντός γραμμής», εντάσσεται η συνάντηση με τον Γ. Ραγκούση στο γραφείο της κ. Γεννηματά στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός κινείται πολλές φορές στο «όριο», εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις που δεν ταυτίζονται πλήρως με εκείνες της κεντρικής διοίκησης.

«Επιστημονική φαντασία»

Από τη Χαρ. Τρικούπη, άλλωστε, ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, είναι σενάρια «επιστημονικής φαντασίας», η απόφαση για αυτόνομη πορεία «είναι ειλημμένη και μη διαπραγματεύσιμη» και η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση εντάσσεται «ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική». Να αποκτήσει δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής το δικό του διακριτό στίγμα.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η κ. Γεννηματά ζήτησε χθες από τον Αλ. Τσίπρα να πάρει θέση για όσα είπε ο κ. Καμμένος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. «Εχει χρέος και ευθύνη ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί τώρα», ανήρτησε στο Τwitter η κ. Γεννηματά. Νωρίτερα ο υπουργός Εθν. Αμυνας είχε εκφράσει την άποψη πως η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να παραταθεί «έως και 15 χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή