Και για τον πρέσβη, φταίει ο Γκιουλέν…

Και για τον πρέσβη, φταίει ο Γκιουλέν…

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εντάλματα σύλληψης οκτώ καταζητουμένων για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα, το 2016, εξέδωσε δικαστήριο της τουρκικής πρωτεύουσας χθες, παραμονή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα. Μεταξύ των καταζητουμένων περιλαμβάνεται και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά τη δολοφονία του πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι υπάρχουν υποψίες ότι ο δράστης, ο αστυνομικός εκτός υπηρεσίας Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς είχε σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Το ένταλμα του δικαστηρίου της Αγκυρας περιγράφει τον Γκιουλέν και άλλα επτά άτομα που σχετίζονται μαζί του ως δράστες «δολοφονίας εκ προμελέτης με στόχο την καταστροφή της συνταγματικής τάξης». Ο Αλτιντάς είχε πυροβολήσει τον πρέσβη στη διάρκεια εγκαινίων έκθεσης ζωγραφικής, φωνάζοντας συνθήματα που παρέπεμπαν στο Ισλαμικό Κράτος και στον ρόλο της Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών της Συρίας, ενώ λίγο αργότερα είχε πέσει νεκρός.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν χθες διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στη Γερμανία. Ο Ντουντάρ είχε περάσει 92 ημέρες στη φυλακή ως κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατασκοπεία και αποκάλυψη εμπιστευτικών εγγράφων, μετά τη δημοσίευση, στην «Τζουμχουριέτ», φωτογραφιών που εμφάνιζαν φορτίο όπλων της τουρκικής υπηρεσίας ΜΙΤ με αποδέκτες τους τζιχαντιστές της Συρίας το 2014. Στις φωτογραφίες, αστυνομικοί που σχετίζονταν με το δίκτυο Γκιουλέν, εμφανίζονταν να ανακαλύπτουν το φορτίο. Μετά την αθώωσή του από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, ο Ντουντάρ μετακόμισε στη Γερμανία, όπου εργάζεται ως αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας. Το νέο ένταλμα σύλληψης αφορά την ίδια υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή