ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ σε Τουρκία: Δώστε μας στοιχεία και θα εξετάσουμε το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο της έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης FETO Φετουλάχ Γκιουλέν σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εμπλέκεται στη δολοφονία το Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ, όταν η Αγκυρα παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Νικόλ Ναβάς στο πρακτορείο TASS.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός» δήλωσε η Νικόλ Ναβάς, επισημαίνοντας ότι « θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση του Γκιουλέν με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία».

Η ίδια δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τη Δεύτερα, αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTÜRK μετέδωσε ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για τη σύλληψη οκτώ μελών της FETO, μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρεί Κάρλοφ. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κάρλοφ.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην Αγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος Μεβλούτ Αλτιντάς σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia , η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για την δραστηριότητα της FETO, όπως και ότι η τουρκική εισαγγελία έδωσε εντολή για την σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου ( δηλαδή παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην Αγκυρα) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Κάρλοφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ