Αυστρία: Φυλάκιση είκοσι μηνών σε 33χρονο για ναζιστικό τατουάζ

Αυστρία: Φυλάκιση είκοσι μηνών σε 33χρονο για ναζιστικό τατουάζ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιφερειακό δικαστήριο της αυστριακής πόλης Κλάγκενφουρτ καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 20 μηνών έναν 33χρονο Αυστριακό για ανάρτηση φωτογραφιών του στο Facebook, στις οποίες ο ίδιος εμφανίζεται με ναζιστικά τατουάζ ή χαιρετώντας χιτλερικά.

Σε έρευνα στην κατοικία του κατηγορούμενου, ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν επανειλημμένα για ποινικά αδικήματα, είχε επιπλέον βρεθεί έντυπο ναζιστικό υλικό. Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας της έδρας, αυτό σε συνδυασμό με τον χιτλερικό χαιρετισμό του και τις ναζιστικού περιεχομένου φωτογραφίες που διέδιδε μέσω του διαδικτύου, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του για έλλειψη σχέσης του με τον νεοναζισμό.

Παρότι ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη για τις δραστηριότητές του, υποσχόμενος ότι δεν θα τις επαναλάβει και δηλώνοντας πως έχει απομακρύνει όλες τις επίμαχες αναρτήσεις του και θα εξαλείψει επίσης το επίμαχο τατουάζ, οι ένορκοι του επέβαλαν ποινή φυλάκισης είκοσι μηνών, από τους οποίους οι έξι δίχως αναστολή.

Η σημερινή καταδίκη του 33χρονου επαναβεβαιώνει πως όλες οι παραπομπές σε δίκες και οι καταδίκες που ακολουθούν σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, γίνονται για παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου Απαγόρευσης» και πως η αυστριακή Δικαιοσύνη παραμένει αμείλικτη απέναντι στην όποια ναζιστική δράση.

Ο συγκεκριμένος νόμος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από…«απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτό το νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή