ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

To doodle της Google «γιορτάζει» τα 90 χρόνια από την γέννηση της Μάγιας Αγγέλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

To σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Μάγια Αγγέλου καθώς γιορτάζει τα 90 χρόνια από την γέννηση της αμερικανίδας ποιήτριας και ακτιβίστριας.

Η Μάγια Αγγέλου, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Marguerite Annie Johnson, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928. Ηταν Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια. Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της.

Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

Το 1982 έγινε η πρώτη καθηγήτρια στο Τμήμα Αμερικανικών Σπουδών στο Wake Forest University της Βόρειας Καρολίνα, ενώ ήταν ενεργό μέλος του Κινήματος των Δικαιωμάτων των Πολιτών και εργάστηκε μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Μάλκολμ Χ.

Ξεκινώντας την δεκαετία του 1990, έκανε περίπου 80 εμφανίσεις ανά έτος ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια, κάτι που συνέχισε μέχρι τα 80 της χρόνια. Το 1993, η δρ. Αγγέλου αφηγήθηκε το ποίημά της «On the Pulse of Morning» στην ορκομωσία του Προέδρου Μπιλ Κλίντον και έγινε η πρώτη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημά της σε ορκομωσία Προέδρου των ΗΠΑ μετά τον Robert Frost στην ορκομωσία του Προέδρου John F. Kennedy το 1961.

Η δρ. Αγγέλου έφυγε από την ζωή στις 28 Μαΐου του 2014, σε ηλικία 86 ετών. 


Διαβάστε ακόμη:

Μάγια Αγγέλου, μια ζωή γεμάτη τρομερές εμπειρίες

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ