Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του

Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 16η επετειακή επίσκεψή του Βρετανού πρίγκιπα Κάρολου και της συζύγου του Καμίλα στην Αυστραλία έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται υπό αναθεώρηση, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP. Η επίσκεψη του 69χρονου πρίγκιπα και η σύζυγός του στην Αυστραλία γίνεται στο πλαίσιο εκπροσώπησης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' κατά την έναρξη των Αγώνων της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στην πόλη Χρυσή Ακτή. 

Η επίσκεψη του πριγικιπικού ζεύγους ισοδυναμεί, δε, με τις βασιλικές περιηγήσεις της μητέρας του στην πρώην βρετανική αποικία στο περιθώριο της αναζωογόνησης των διεθνών ταξιδιωτικών της δεσμέυσεων.

Οπως σημειώνει το AP, αρκετά μέλη της κοινοπολιτείας των 53 χωρών δεν θέλουν ο πρίγκιπας Κάρολος να ηγηθεί της οργάνωσής τους όταν ανέβει στον βασιλικό θρόνο, καθώς παρόλο που η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Αυστραλούς πολίτες, ο διάδοχός της στον θρόνο δεν φαίνεται να χαίρει ίδιας προτίμησης.

Ο πρίγκιπας Κάρολος πρόκειται να είναι ο συνταγματικός επικεφαλής σε μόνο 15 χώρες της κοινπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας, με αρκετούς να ισχυρίζονται ότι μετά την απόχώρηση της Βασίλισσας θα πρέπει να διαλέξουν οι ίδιοι τον «αντικαταστάτη» της. 

Για πρώτη φορά μετά από 117 χρόνια από τότε που η Αυστραλία έγινε αυτοδιοικούμενη χώρα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι η Βρετανίδα μονάρχης πρέπει να αντικατασταθεί καθώς επικεφαλής του κράτους πρέπει να είναι Αυστραλός πολίτης. Προτού εισέλθει στην πολιτική, ο πρωθυπουργός Μαλκόμ Τόρμπουλ προχώρησε σε εκστρατεία η οποία είχε ως στόχο να πείσει την Αυστραλία να «σπάσει» τους συνταγματικούς της δεσμούς με τον Βρετανό μονάρχη και να μετραπεί σε δημοκρατία με πρόεδρο της Αυστραλίας. Η εκστρατεία αυτή μετατράπηκε σε δημοψήφισμα το 1999, κατά την οποία οι περισσότεροι Αυστραλοί ψήφισαν να διατηρήσουν το status quo.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τόρμπουλ έγραψε στο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Η απροκάλυπτη Δημοκρατία» το 1994 ότι «ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πρίγκιπας Κάρολος θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτός ως βασιλιάς». Πλέον, ως πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει πάρα να επαινέσει τον πρίγκιπα της Ουαλίας. «Έχω συναντήσει τον πρίγκιπα Κάρολο πολλές φορές με τα χρόνια και πάντα τα πάμε πολύ καλά», έχει πει χαρακτηριστικά. 

Το πριγκιπικό ζεύγος επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και το παιδικό νοσομείο Lady Cilento στο Μπρίσμπεϊν όπου συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες, όπως μαγειρική, στο πλαίσιο του προγράμματος του τοπικού τηλεοπτικού δικτύου Juiced TV. Το Juiced TV είναι μια πρωτοβουλία ψυχαγωγίας που παράγει τηλεοπτικά προγράμματα από παιδιά, για παιδιά.

Στο Μπρίσμπεϊν, τον πρίγκιπα Κάρολο υποδέχθηκε ο κυβερνήτης και πρώην διοικητής του στρατού, Peter Cosgrove, ο οποίος είναι μάλιστα εκπρόσωπος του θρόνου στην Αυστραλία. 

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα στο νοσοκομείο «Lady Cilento»:
Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του-1
Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του-2
Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του-3
Επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Αυστραλία με στόχο την αύξηση της δημοτικότητάς του-4

Με πληροφορίες από AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή