Αποκλεισμός ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της Πράγας

Αποκλεισμός ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο της Πράγας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΓΑ. Για «συγκοινωνιακό λαϊκισμό» κάνουν λόγο οι ποδηλάτες στην Πράγα, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν μέσα τις επόμενες εβδομάδες την ποδηλασία στο ιστορικό κέντρο της γραφικής πρωτεύουσας της Τσεχίας με το επιχείρημα ότι κινδυνεύουν οι τουρίστες. «Υπήρξαν όντως περιπτώσεις κατά τις οποίες αναγκάστηκα να κατέβω από το ποδήλατό μου, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τουριστών. Ποτέ όμως δεν διαμαρτυρήθηκε κάποιος», λέει ο Γιακούμπ Πάνεκ, μέλος ΜΚΟ που καταγράφει τις εμπειρίες της χώρας όσο τελούσε υπό κομμουνιστικό καθεστώς.

Εφαρμογή από 1ης Μαΐου

«Η εμπειρία μου ήταν πάντα ευχάριστη. Είναι ταχύτερα από αυτοκίνητα ή αστικές συγκοινωνίες και αισθάνομαι πιο ελεύθερος», συμπληρώνει. Σύμφωνα με την απαγόρευση, οι ποδηλάτες θα αποκλειστούν από ορισμένες από τις πλέον γνωστές πεζοδρομημένες αρτηρίες της πόλης μεταξύ 10 και 5 το απόγευμα. Το μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί από την Πρωτομαγιά περιλαμβάνει μέρος της πλατείας Βέντσεσλας, την εμβληματική πλατεία της παλιάς πόλης με το γνωστό ρολόι, την πολυσύχναστη οδό Κάρλοβα καθώς και το Γιόσεφοβ, όπου βρισκόταν στο παρελθόν το εβραϊκό γκέτο.

Σε μια πόλη όπου το ποδήλατο είναι ήδη πολύ λιγότερο συνηθισμένο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, το λόμπι των ποδηλατών διατείνεται ότι η απαγόρευση θα περιορίσει περαιτέρω τη δράση τους σε μια περίοδο κατά την οποία η Πράγα έχει αποτύχει έως τώρα να εκπληρώσει τον στόχο το μέσο μεταφοράς να καλύπτει το 5% όλων των διαδρομών στην πόλη μέχρι το 2020.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με τους ποδηλάτες, το πρόβλημα είναι ο δημόσιος χώρος», εξηγεί στέλεχος των τοπικών αρχών και αναφέρει ότι κάθε μέρα υπάρχει μια διένεξη μεταξύ ποδηλατών και περαστικών. «Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή