ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Λίγο ακόμη» θα παραμείνουμε στη Συρία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνησε ότι οι δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στη Συρία πρέπει να παραμείνουν λίγο ακόμα στη χώρα, κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης του Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας, εμμένοντας ωστόσο στη θέση του περί αποχώρησης «πολύ σύντομα» των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενέκρινε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στη μαστιζόμενη από τις εμφύλιες συρράξεις χώρα, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θέλει να είναι απολύτως σίγουρος για την ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε αμέσως, όμως ο πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει μία χρόνια δέσμευση στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση των όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο Τραμπ θα ήθελε η οριστική αποδέσμευση από τη Συρία να γίνει σε διάστημα περίπου ενός χρόνου ή και λιγότερο.

Με μία ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Οχάιο, ο Τραμπ δημοσιοποίησε την πρόθεση του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «θα αφήσουν τώρα άλλους να φροντίσουν τη χώρα».

«Είμασταν πολύ αποτελεσματικοί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Θα είμαστε αποτελεσματικοί εναντίον του οποιουδήποτε στρατιωτικά. Όμως κάποιες φορές έρχεται η ώρα να γυρίσεις σπίτι, κάτι το οποίο σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά», τόνισε επίσης σχετικά ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, μαζί με ηγέτες των βαλτικών χωρών.

Μολαταύτα, οι σύμβουλοι του του ασκούν πιέσεις να κρατήσει στη χώρα τουλάχιστον μία μικρή αριθμητικά στρατιωτική δύναμη, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ήττα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο παρότι πνέει τα λοίσθια, έχοντας χάσει περίπου το 90% των εδαφών που ήλεγχε, συνεχίζει να πραγματοποιεί χτυπήματα σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη. Επίσης, σύμφωνα με τους σύμβουλους του Αμερικανού προέδρου, η παρουσίας μίας έστω μικρής δύναμης στη χώρα θα εμποδίσει την προσπάθεια του Ιράν να διευρύνει και να σταθεροποιήσει την επιρροή του στη Συρία.

Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία αποτελείται από 2.000 στρατιώτες στο έδαφος, μεταξύ των οποίων και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σημαντικά των αγώνα των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να ανακαταλάβουν εδάφη από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ