ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Υπέρ της φυλάκισης του πρώην προέδρου Λούλα το Ανώτατο Δικαστήριο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάνθηκε πριν από λίγο ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα πρέπει να φυλακιστεί, μετά την επικύρωση από εφετείο της καταδίκης του σε ποινή κάθειρξης για υπόθεση διαφθοράς, απορρίπτοντας το αίτημά του να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Ο ηγέτης της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς ήλπιζε να εξασφαλίσει το habeas corpus και να μείνει ελεύθερος μέχρι να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την απόφαση εφετείου που τον καταδίκασε να εκτίσει 12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόφαση που ο ίδιος λέει πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Η υπόθεση του Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές και προκαλεί δυσαρέσκεια στις τάξεις του βραζιλιάνικου στρατού, ο επικεφαλής του οποίου έκανε την Τρίτη μια δημόσια παρέμβαση που επικρίθηκε από πολιτικούς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Λούλα παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Βραζιλία, παρά την καταδίκη του και παρά τις έξι ακόμη δίκες για υποθέσεις διαφθοράς που έχει μπροστά του. Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες θέλει να διεκδικήσει τρίτη θητεία. Ωστόσο η καταδίκη του πιθανότατα θα σημάνει πως δεν θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ