ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θα στείλει έως και 4.000 στελέχη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την Πέμπτη να στείλει «από 2.000 ως 4.000» στελέχη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μια ένδειξη για το μέγεθος της δύναμης που σκοπεύει να αναπτύξει στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι η δύναμη αυτή «πιθανόν θα παραμείνει» στα σύνορα, «ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της», μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση του τείχους που θέλει για να κλείσουν τα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσει η ανάπτυξη των δυνάμεων της Εθνοφρουράς.

Την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συντονίζεται με τους κυβερνήτες των παραμεθόριων Πολιτειών για να αποτιμηθεί πώς η Εθνοφρουρά μπορεί να ενισχύσει τη δράση των ομοσπονδιακών και τοπικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των συνόρων.

  Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επέκρινε με έντονο τρόπο την Πέμπτη τις «απειλητικές συμπεριφορές» και «την έλλειψη σεβασμού» του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη ένταση στα σύνορα των δύο κρατών εξαιτίας της μετανάστευσης.

Απορρίπτει τις «απειλητικές συμπεριφορές» από πλευράς των ΗΠΑ ο πρόεδρος του Μεξικού

Η σχέση ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ είναι «έντονη και δυναμική και παρουσιάζει φυσικά προκλήσεις. Αλλά αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν απειλητικές συμπεριφορές ή έλλειψη σεβασμού ανάμεσα στις δύο χώρες», υπογράμμισε ο Μεξικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο άφησε κατόπιν μια αιχμή προς τον Ντόναλντ Τραμπ: «αν οι πρόσφατες δηλώσεις σας οφείλονται σε μια κάποια απογοήτευση που συνδέεται με ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, τους νόμους σας ή το Κογκρέσο σας, αντιμετωπίστε αυτά, όχι τους Μεξικανούς».

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε, ναι, αλλά πάντοτε στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

«Υπάρχει ένα πράγμα που μας ενώνει, όλους τους Μεξικανούς: η βεβαιότητα ότι τίποτε και κανένας δεν είναι πάνω από την αξιοπρέπεια του Μεξικού», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ