Η Γέλεν αμείβεται πλουσιοπάροχα για τις ομιλίες της

Η Γέλεν αμείβεται πλουσιοπάροχα για τις ομιλίες της

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζάνετ Γέλεν, δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της θητείας της στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με την ελίτ της Wall Street. Ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της, προσκλήθηκε έναντι αδρής αμοιβής από την επενδυτική τράπεζα Jefferies, μίλησε για την οικονομία και τα επιτόκια και συζήτησε με διακεκριμένους πελάτες της τράπεζας. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι στην εκδήλωση αυτή δεν αποκάλυψε κάποιες εμπιστευτικές πληροφορίες.

«Ασχολήθηκα με θέματα της αμερικανικής οικονομίας αλλά και με τις προοπτικές και τους στόχους της νομισματικής πολιτικής», διευκρίνισε η πρώην επικεφαλής της Fed, χωρίς να δώσει στοιχεία για την αμοιβή της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχε προγραμματιστεί να διατυπωθούν ερωτήσεις από 100 και πλέον πελάτες της τράπεζας. Η Τζάνετ Γέλεν, απαντώντας, έδωσε έμφαση στη σταδιακή και βαθμιαία αύξηση των επιτοκίων, εναρμονιζόμενη με το πρόσφατο μήνυμα του νυν προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Αναμένει φέτος 3-4 αυξήσεις επιτοκίων, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για υπερθέρμανση της οικονομίας, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων και των αυξημένων δημοσίων δαπανών.

Αργότερα, και πάλι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρατέθηκε γεύμα στο πολυτελές διαμέρισμα του διευθύνοντος συμβούλου της Jefferies στο Μανχάταν.

Σε αυτό συμμετείχαν 40 στελέχη επιχειρήσεων, χρηματιστηριακών οίκων και επενδυτικών κεφαλαίων. Απευθυνόμενη σε αυτά, η κ. Γέλεν τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό έλεγχο και θεωρεί απίθανο να ενισχυθεί, οπότε και τα επιτόκια θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά. Εχοντας μακρά πείρα στη διαχείριση δύσκολων θεμάτων από θέσεις ευθύνης, τώρα πλέον μπορεί να την εκμεταλλευθεί για ίδιον όφελος. Αλλωστε, οι επενδυτές πάντοτε επιδίωκαν να επικοινωνούν με ανθρώπους όπως η Γέλεν και να επωφελούνται από τις απόψεις και κυρίως από τις γνώσεις τους σε θέματα του ενδιαφέροντός τους.

Οι πρώην πρόεδροι της Fed, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, κατορθώνουν να κερδίζουν με μία ομιλία της σχεδόν όσα κέρδιζαν σε έναν χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ετήσιες αποδοχές της κ. Γέλεν υπερέβαιναν τις 200.000 δολάρια. Επιπλέον, οι πρώην πρόεδροι της Fed μπορούν ελεύθερα να διατυπώνουν τις απόψεις τους, αρκεί να μην παραβιάζουν θέματα απορρήτου. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι εκτιμήσεις τους επηρεάζουν συχνά τις αγορές.

Ο προκάτοχος της Τζάνετ Γέλεν, ο Μπεν Μπερνάνκι, έναν μήνα μετά την αποχώρησή του από τη Fed, το 2014, άρχισε να κάνει ομιλίες. Μία τράπεζα στο Αμπου Ντάμπι τού έδωσε 250.000 δολάρια. Στη συνέχεια, τον κάλεσαν σε αρκετά δείπνα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, αμείβοντάς τον πλουσιοπάροχα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπεν Μπερνάνκι είχε προβλέψει ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό. Ο Αλαν Γκρίνσπαν, επίσης πρώην πρόεδρος της Fed, έσπευσε μόλις μία εβδομάδα μετά τη λήξη της θητείας του, το 2006, να πάρει μέρος σε δείπνο που οργάνωσε η Lehman Brothers, η τράπεζα που ύστερα από δύο χρόνια χρεοκόπησε και προκάλεσε το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή