Μέτρα κατά του αντισημιτισμού

Μέτρα κατά του αντισημιτισμού

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τον βετεράνο διπλωμάτη Φέλιξ Κλάιν διόρισε η Γερμανία ως τον πρώτο ομοσπονδιακό υπεύθυνο καταπολέμησης του αντισημιτισμού.

Ο διορισμός του κ. Κλάιν, που ανακοινώθηκε χθες, ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, έγινε δεκτός με ικανοποίηση από εβραϊκές οργανώσεις. Ο Κλάιν υπήρξε επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στην IHRA, τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Φέλιξ Κλάιν διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις γερμανικές προσπάθειες καταπολέμησης του αντισημιτισμού, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, τον κίνδυνο της ακροδεξιάς και τη σημασία διαφύλαξης της μνήμης του Ολοκαυτώματος», είπε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Εβραϊκού Κογκρέσου Ρόμπερτ Σίνγκερ. Η ανακοίνωση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπογραμμίζει τον ρόλο του Κλάιν και της Γερμανίας στην υιοθέτηση της ερμηνείας του αντισημιτισμού, σύμφωνα με την IHRA, που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δαιμονοποίηση του Ισραήλ και του σιωνισμού.

Ομοσπονδιακή διεύθυνση

Το γερμανικό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τον Ιανουάριο υπέρ της θέσπισης ομοσπονδιακής διεύθυνσης καταπολέμησης του αντισημιτισμού. Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην εβραϊκή εφημερίδα της Γερμανίας Die Jüdische Allgemeine, ο Κλάιν είχε πει ότι κύριο μέλημά του στην IHRA ήταν η αντιμετώπιση της σταδιακής εξάπλωσης αντισημιτικών αντιλήψεων στη γερμανική κοινωνία. Μιλώντας για τον αντισημιτισμό μικρής μερίδας μουσουλμάνων στη Γερμανία, ο Κλάιν είχε υπογραμμίσει ότι το μίσος κατά των Εβραίων μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και αφορά επίσης πολλούς πρόσφυγες, οι οποίοι μοιράζονται αντισημιτικές αντιλήψεις.

Εβραϊκές οργανώσεις της Γερμανίας ζητούσαν εδώ και χρόνια τη θεσμοθέτηση ομοσπονδιακής διεύθυνσης καταπολέμησης του αντισημιτισμού.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στη χώρα καταγράφηκαν πέρυσι 1.453 αντισημιτικά περιστατικά, περίπου τέσσερα για κάθε ημέρα του 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή