ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό πόκερ στη διαμάχη ΗΠΑ - Ε.Ε. για το εμπόριο

REUTERS

O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε για την περαιτέρω απελευθέρωση της κινεζικής οικονομίας και τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, που ισχύουν εδώ και χρόνια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να περιορίσουν τα εμπόδια στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ διατύπωσε αυτήν την άποψη την ώρα που στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να εξασφαλίσει η Ε.Ε. μόνιμη απαλλαγή από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. «Η Ε.Ε. θέτει πολύ δύσκολους όρους στο εμπόριο των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Προς το παρόν, η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει την προσωρινή απαλλαγή της από τους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, η οποία λήγει στις αρχές Μαΐου. Λίγο πριν από τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, η Σεσίλια Μάλμστρομ, επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να συζητήσουν τη μόνιμη απαλλαγή της Ε.Ε. Ενώ χθες φαίνεται να έσφιγγε ο κλοιός για την Ε.Ε., ο Λευκός Οίκος χαμήλωσε τους τόνους απέναντι στην Κίνα. Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη προμηνύει την κατάργηση πολλών –αν όχι όλων– εμποδίων που ισχύουν στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στις αρχές Μαρτίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, εξαιρώντας εν συνεχεία την Ε.Ε., μαζί με άλλες χώρες, όχι όμως και την Κίνα. Το Πεκίνο προχώρησε σε αντίποινα με την επιβολή δασμών έως και 25% σε 128 αμερικανικά προϊόντα, ενώ ο κ. Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που αφορά λίστα 1.300 κινεζικών προϊόντων στα οποία μπορεί να επιβληθούν δασμοί έπειτα από πολυήμερη διαβούλευση με το Κογκρέσο. Για να χαμηλώσει τους τόνους της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε για μεγαλύτερο «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας και για μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων που ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια. Σε ομιλία που πραγματοποίησε αυτήν την Τρίτη, ο κ. Σι έδωσε την εντύπωση ότι η Κίνα επιθυμεί την επίτευξη ενός συμβιβασμού με τις ΗΠΑ. Αυτή την είδηση σχολίασε θετικά ο κ. Τραμπ μέσω μηνύματός του στο Twitter.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, όμως, διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσον είναι ειλικρινείς οι προθέσεις των ΗΠΑ να διαπραγματευθούν με το Πεκίνο όσον αφορά τη βελτίωση των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων. Το Πεκίνο ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιβολή αντιποίνων στην περίπτωση που ο κ. Τραμπ αποφασίσει να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ