Γονιμοποίηση χωρίς σπέρμα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο γονιμοποίησης ωαρίων, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος, και όχι του ανδρικού σπερματοζωαρίου, όπως συμβαίνει φυσιολογικά. Θεωρητικώς το σημαντικό αυτό επίτευγμα σημαίνει ότι τα ζευγάρια, όπου ο άνδρας πάσχει από αζωοσπερμία, αλλά και οι γυναίκες, που δεν έχουν σύντροφο, θα μπορούν να αποκτούν απογόνους, όπως εξάλλου, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες που θα μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Τα παιδιά που θα γεννηθούν, χωρίς ανδρική συμβολή θα είναι μόνο κορίτσια, καθώς οι γυναίκες δεν διαθέτουν στα κύτταρά τους τις γενετικές πληροφορίες που απαιτούνται, ώστε το έμβρυο που θα δημιουργηθεί να είναι αγόρι.

Η νέα τεχνική αναπτύχθηκε από τη δρα Ορλι Λάκαμ – Κάπλαν του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε ότι μαζί με την ομάδα της κατάφερε να γονιμοποιήσει επιτυχώς ωάρια ποντικού σε εργαστηριακές καλλιέργειες, χρησμιμοποιώντας σωματικά κύτταρα.

Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα περιέχουν δυο έλικες χρωμοσωμάτων, ενώ τα σπερματικά κύτταρα μόνο μία. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε χρησιμοποιώντας διάφορες χημικές μεθόδους να εξαλείψει την πλεονάζουσα έλικα.

Ο καθηγητής Ιάν Κραφτ του Κέντρου Γυναικολογίας και Γονιμότητας του Λονδίνου επισήμανε ότι η τεχνική πιθανώς να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη, αν τελικά δεν διαψεύσει τις ελπίδες των εμπνευστών της. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει για τα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες για να πετύχουν τον στόχο τους μιμήθηκαν τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη φυσιολογική γονιμοποίηση του ωαρίου, όταν οι δυο έλικες DNA του ωάριου χωρίζονται και η μία αποβάλλεται, επιτρέποντας έτσι στην άλλη να συνδυαστεί με τη μοναδική αλυσίδα DNA του σπερματοζωαρίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως δεν γνωρίζουν κατά πόσο τα έμβρυα που προέκυψαν είναι βιώσιμα. Θα το μάθουν, όμως, όταν γίνει η εμφύτευσή τους στις μήτρες των ανάδοχων μητέρων και συνεχιστεί η ανάπτυξή τους.

«Πιστεύουμε ότι μέσα σε έξι έως οκτώ μήνες θα έχουμε την απάντηση», λέει η δρ Λάκαμ – Καπλάν. «Τότε θα μπορέσουμε να δούμε κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση της τεχνολογίας σε κλινικές μελέτες».

Η Αυστραλή επιστήμων ξεκίνησε την έρευνα, προσπαθώντας να βοηθήσει τους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, επειδή δεν έχουν σπερματοζωάρια ή γενετικά κύτταρα, τα οποία διαθέτουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε σπερματοζωάρια. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θεωρητικώς είναι δυνατή η χρήση σωματικών κυττάρων που θα προέρχονται μόνο από γυναίκες, ώστε να παραχθεί έμβρυο.

«Ετσι δυο γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη τεχνική, θα μπορούν να πετύχουν τον στόχο τους.

Βέβαια, όλα αυτά πιθανώς να αποδειχθούν προβληματικά, καθώς ορισμένες πλευρές της εμβρυακής ανάπτυξης ελέγχονται από ένα γονίδιο του πατέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT