Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξανεμίζεται ο ενθουσιασμός των οικονομολόγων για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για το τρέχον έτος συνδυάζονται με την ανησυχία για τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο. Προκαλεί, άλλωστε, αβεβαιότητα το γεγονός ότι η ΕΚΤ φαίνεται να εξετάζει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η τελευταία έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων χαρακτηρίζεται από μια αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα κάτω, ενώ έχει προηγηθεί η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Μολονότι εκτιμούν ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης που οδήγησε στη δημιουργία 8 εκατ. θέσεων εργασίας, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα δεν ελπίζουν πλέον σε ρυθμό ανάπτυξης αντίστοιχο του 2,4%, που κατεγράφη το περασμένο έτος.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις στις οποίες συνεχώς αναβάθμιζαν τις προβλέψεις τους για το 2018, οι οικονομολόγοι τώρα περιορίζουν τις προσδοκίες τους σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, καθώς προβλέπουν επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και της βιομηχανικής δραστηριότητας. Υποβαθμίζουν, άλλωστε, τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη τα δύο πρώτα τρίμηνα στο 0,5%. Οπως τονίζει ο Φλόριαν Χενς της Berenberg Bank στο Λονδίνο, «έχει λήξει η περίοδος που η ανάπτυξη επιταχυνόταν, και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος μικρότερων ρυθμών ανάπτυξης». Ο ίδιος τονίζει, πάντως, ότι δεν πρόκειται για επιβράδυνση, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης και αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις, «μπορεί να δούμε νέα επιτάχυνση το καλοκαίρι».

Μια σειρά από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές του έτους και αφορούν από τον πληθωρισμό μέχρι τη μεταποίηση και τις λιανικές πωλήσεις ήσαν όλα κατώτερα των προσδοκιών. Την ίδια στιγμή, η επιστροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και οι ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις εντείνουν την αβεβαιότητα που έχει καλλιεργήσει η πιθανότητα να τερματίσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων. Δεν είναι, πάντως, απαισιόδοξοι οι οικονομικοί αναλυτές. Οπως τονίζει ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit Bank στο Μιλάνο, «δεν πρέπει να συνάγουμε υπερβολικά συμπεράσματα από κάτι που μπορεί να είναι μια προσωρινή υποχώρηση».

Ο ίδιος τονίζει ότι ξεκινάμε με αφετηρία τα πολύ καλά στοιχεία του περασμένου έτους, και όλα δείχνουν πως η Ευρωζώνη αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξής της. Από τη σχετική έρευνα του Bloomberg προκύπτει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και την τοποθετούν στις 15 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή