Ρεαλιστικές τιμές ζώνης και μείωση ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Ρεαλιστικές τιμές ζώνης και μείωση ΕΝΦΙΑ ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και οικονομικών κινήτρων για τη βελτίωση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, της οικοδομής και συνεπώς και της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η πρόταση μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με προτεραιότητα στην άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και «η προσαρμογή των τιμών ζώνης στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και της ανύπαρκτης κτηματαγοράς».

Στο πλαίσιο συνάντησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, προτάθηκαν επίσης και μέτρα, όπως η κατάργηση ή η σημαντική μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και στις επισκευές κτιρίων, η φορολογική επιδότηση 50% του κόστους των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων που εκτελούνται με πλήρη νόμιμα δικαιολογητικά, μέσω δυνατότητας συμψηφιστικής πληρωμής κάθε οφειλόμενου φόρου προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, εκεί κρύβεται η πραγματική δυνατότητα και ευκαιρία για την οικονομία και την απασχόληση, και όχι τόσο στην κατασκευή νέων οικοδομών. Η ΠΟΜΙΔΑ κάνει λόγο επίσης για ανάγκη εκλογίκευσης της φορολογίας των εισοδημάτων από ακίνητα, απλοποίηση των διαδικασιών των συναλλαγών στα ακίνητα, με πρώτο βήμα τη μείωση του τεράστιου αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο σκέλος της έκπτωσης φόρου, για πιστοποιημένες και καταγεγραμμένες εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων. «Προφανώς και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε μια λευκή φορολογική απαλλαγή σε οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης γίνεται. Πρέπει να είναι κάτι καταγεγραμμένο, συγκεκριμένο και να καταλήγει τελικά σε ένα ακίνητο το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο με ένα πολύ σημαντικό και βελτιωμένο ενεργειακό αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή