Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα»

Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τη λιτότητα»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ήρθα εδώ για επικοινωνιακούς λόγους», έσπευσε να δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τη χθεσινή επίσκεψή του στο Καστελλόριζο. Ωστόσο, από τα υπόλοιπα που είπε καθίσταται περισσότερο από σαφές ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε το ακριτικό νησί, που έχει ταυτιστεί με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, για να «επενδύσει» το δικό του αφήγημα για την έξοδο της χώρας από αυτά και σημειολογικά να θέσει τη διαχωριστική ανάμεσα στον ίδιο και στους προκατόχους του. Ετσι, χωρίς να τους κατονομάσει, υιοθέτησε σκληρούς τόνους γι’ αυτούς, ενώ κράτησε για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του την έξοδο από τα μνημόνια και την υπόσχεση της δίκαιης ανάπτυξης, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά στη δική του μνημονιακή πορεία των τελευταίων τριών ετών.

Λίγες ώρες πριν γίνουν γνωστές οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την προοπτική των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, που δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη συζήτηση για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και το μεταμνημονιακό καθεστώς, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αισιόδοξους τόνους. «Πλέον, αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδό μας, για την καθαρή έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελλόριζου, από την επιτροπεία, από μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, από μια εποχή ασφυκτικής και επιθετικής λιτότητας και επιτροπείας, που κόστισε όμως πολύ», δήλωσε. Ακολούθως, περιέγραψε αυτή την «καθαρή έξοδο» ως το «αληθινό και ασφαλές απάγκιο αυτή τη φορά, όχι ψεύτικο», αντιπαραβάλλοντας την τωρινή συγκυρία με εκείνη του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά διαπραγματευόταν την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Δεν άφησε στο απυρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέου, χωρίς, επίσης, να τον κατονομάσει, καθώς είπε ότι ο λόγος που ο ίδιος βρέθηκε στο Καστελλόριζο δεν ήταν «για να κλέψω κάτι από την ομορφιά του τόπου σας και να φτιασιδώσω σχέδια κακόμορφα, όπως συνέβη στο παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός έθεσε για άλλη μία φορά το περίγραμμα με το οποίο προφανώς θα οδεύσει η κυβέρνηση προς τις επόμενες εκλογές, κάνοντας αναφορά στην «Ελλάδα της νέας εποχής» με θεμελιώδη αξία «την κοινωνική δικαιοσύνη» και στοιχείο της τη «δίκαιη ανάπτυξη», στην οποία έδωσε και γεωγραφικό προσδιορισμό, κάνοντας λόγο για «ισομερή ανάπτυξη». Στο πλαίσιο αυτής της ισομερούς και γεωγραφικά ανάπτυξης ενέταξε τη λειτουργία δύο μονάδων αφαλάτωσης στο Καστελλόριζο, τα εγκαίνια λειτουργίας των οποίων ήταν η αφορμή για την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, στο περιθώριο της συμμετοχής του στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους κατοίκους του Καστελλόριζου ότι δεν θα αφήσει την «κακιά πινελιά», όπως τη χαρακτήρισε, που «δόθηκε σε αυτόν τον τόπο με το διάγγελμα των κακών μαντάτων των μνημονίων». Και πρόσθεσε ότι την ημέρα που και τυπικά η χώρα θα ολοκληρώσει τον μνημονιακό κύκλο, ο ίδιος θα βρεθεί και πάλι στο Καστελλόριζο.

Η κ. Γεννηματά

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον κ. Τσίπρα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε σε δήλωσή της ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε από το Καστελλόριζο να απολογηθεί για την τυχοδιωκτική στάση του όταν η χώρα χρειαζόταν υπευθυνότητα, για το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και τα 200 δισ., που, όπως είπε, κόστισε η πολιτική του, αλλά και «για τις νέες πολιτικές απάτες περί δήθεν καθαρής εξόδου».

Διαφοροποίηση από τον Ν. Φίλη

Παρεμβάσεις, οι οποίες δείχνουν να «θολώνουν» το κυβερνητικό αφήγημα περί επικείμενης καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφής της χώρας σε συνθήκες ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, πραγματοποίησε χθες στη Βουλή ο τέως υπουργός Ν. Φίλης. Αρχικώς, και με αφορμή συζήτηση για το δημογραφικό στην αρμόδια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Φίλης επισήμανε ουσιαστικά πως η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από δύο κρίσιμα στοιχεία: πρώτον, τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και, δεύτερον, με το κλείσιμο των κοινωνικών ανισοτήτων. Πρέπει αυτά να μπουν στον δημόσιο διάλογο, σημείωσε χαρακτηριστικά σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Σε ερώτηση δε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και σειρά κυβερνητικών στελεχών υποστηρίζουν με έμφαση το τελευταίο διάστημα ότι οι ακολουθούμενες πολιτικές και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν ως άξονα και κεντρικό περιεχόμενο αυτά ακριβώς τα δύο τα οποία παρουσίασε ο ίδιος χθες ως ζητούμενα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι όλα πρέπει να φανούν στην πράξη. Λίγη ώρα αργότερα, σε συνεδρίαση με αντικείμενο το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, έκανε λόγο για κυβερνητική επιλογή μείωσης των συντάξεων: «Θα ήταν όμως και λάθος, δεν θα ήταν ειλικρινές, να ισχυριστούμε ότι δεν επίκεινται και νέες περικοπές. Επίκεινται από 1/1/2019», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT