«Οχι» Βερολίνου για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

«Οχι» Βερολίνου για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ισχυρές ενστάσεις του Βερολίνου αναμένεται να προσκρούσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και μαζί με αυτόν το σχέδιό του για θωράκιση της Ευρωζώνης, με προεξάρχουσα την πρότασή του για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ). Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη καταστήσει σαφές πως η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί τη θέσπιση ενός ΕΝΤ αν αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και, εν ολίγοις, αν δεν έχει το Βερολίνο επαρκή έλεγχο επί των κινήσεών του.

Εν αναμονή της συνάντησης που θα έχουν σήμερα οι δύο ηγέτες στη γερμανική πρωτεύουσα, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε να «ρίχνει γέφυρες» προς τον Γάλλο πρόεδρο, τονίζοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ευρώπη υπερβαίνουν τα ζητήματα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης». Αναφέρθηκε μάλιστα στις θεμελιώδεις ελλείψεις της Ε.Ε., στην ανάγκη δηλαδή για θέσπιση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, για κοινές πρωτοβουλίες με στόχο την ασφάλεια αλλά και για κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου. Τόνισε πως όλες αυτές οι κοινές πολιτικές είναι «πυλώνες του ίδιου σχεδίου: μιας ισχυρής Ευρώπης που θα δεσμεύεται από αξίες». Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η ομιλία της ήταν μια προσπάθεια να πείσει πως θέτει πάνω από τις εσωτερικές διαμάχες και σκοπιμότητες του κυβερνητικού συνασπισμού τον στόχο για την αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης. Οταν, όμως, έκλεισαν οι πόρτες, συντάχθηκε με τους συντρόφους της από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) που εναντιώνονται σθεναρά σε οποιαδήποτε κίνηση αυτού του είδους αν δεν υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι για τη μετατροπή του ESM σε ΕΝΤ θα χρειαστεί αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών με τη χρονοβόρο διαδικασία που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Εχει διαρρεύσει σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν μέλη του CDU με το οποίο επίσης συντάχθηκε η κ. Μέρκελ. Το εν λόγω σχέδιο απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση της Κομισιόν ότι η μετατροπή του ESM σε ΕΝΤ μπορεί να γίνει στη βάση νομικής πρόβλεψης που επιτρέπει κάτι τέτοιο, χωρίς αλλαγή Συνθηκών και χωρίς τη χρονοβόρο διαδικασία που συνεπάγεται η αλλαγή τους.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κ. Μέρκελ, ο σημαντικότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, εναντιώνεται στην πρόταση της Κομισιόν προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του γερμανικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων χωρών. Μέλη του κόμματος έχουν, άλλωστε, εκφράσει φόβους πως θα μπορούσε να χάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να προβάλλει βέτο στα πακέτα διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει να θεσπισθεί προϋπολογισμός της Ευρωζώνης με εκατοντάδες δισ. ευρώ, ακόμη μία ιδέα που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία. Οι δύο ηγέτες έχουν, πάντως, δεσμευθεί να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση της Ε.Ε. μέχρι τον Ιούνιο.

Χαμηλώνει τον πήχυ το CDU

Προκειμένου να περιορίσει τις προσδοκίες από τη συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισε πως το γερμανικό κοινοβούλιο «όχι μόνο θα συμμετάσχει εντατικά, αλλά και θα διαμορφώσει» τις διαπραγματεύσεις για κάθε μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Ο Κάουντερ αναφέρθηκε μάλιστα στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που έχει «παγώσει» εξαιτίας των μόνιμων αντιρρήσεων του Βερολίνου. Τόνισε συγκεκριμένα πως το θέμα ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης καταθέσεων μπορεί να συζητηθεί μόνον όταν θα έχουν εξυγιανθεί οι τράπεζες της Ευρωζώνης και θα έχουν μειώσει δραστικά την έκθεσή τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτή είναι η πάγια θέση του Βερολίνου, που έχει υπονομεύσει τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης καταθέσεων. Σημειωτέον ότι σχετική έκθεση που εξεπόνησαν στελέχη της ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι καταθέτες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να διατηρήσουν αλώβητες τις καταθέσεις τους μέχρι 100.000 ευρώ εάν οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών συναινέσουν στη θέσπιση κοινού ταμείου ασφάλισης καταθέσεων με κεφάλαια ύψους 38 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή