ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πώς σας ακούγονται οι όροι «βιοκυκλική φυτοπονία», «αξιοποίηση όμβριων υδάτων», «φωτοβολταϊκά στην αυλή», «αρωματικά φυτά ευεξίας», «τέχνη στα προαύλια», «ξύλινες εγκαταστάσεις», «κεραμικό δάπεδο», «σημεία διαλόγου» όταν αναφερόμαστε σε δημόσιο σχολείο; Αυτά όλα θα συνδυάσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η αναμόρφωση του αύλειου χώρου και η ενεργειακή αναβάθμιση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα.

Η νέα μελέτη, που έγινε με εθελοντική εργασία, τηρεί όλες τις προδιαγραφές που ισχύουν για τους δημόσιους χώρους.

«Σεπτέμβριος 2011. Ως χαζομπαμπάς, έχω πάει την κόρη μου στον αγιασμό. Μετά τα διαχρονικά “στοιχηθείτε”, “ατενώς” και “ανάπαυση”, μπήκαμε στις τάξεις. Νοσταλγία... Μέχρι που έστρεψα το κεφάλι μου στο παράθυρο. Κάγκελα παντού. Τσιμέντο. Και το τελευταίο όμορφο συναίσθημα χάθηκε όταν κάναμε βόλτα στο προαύλιο. Εκεί γεννήθηκαν όλα». Ο Θανάσης Δέδες, στέλεχος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, αφηγείται στην «Κ» το χρονικό που έμελλε να ολοκληρωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2017, οπότε και η έγκριση του μεγάλου πρότζεκτ αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια. Χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια ώστε να συμβεί ένα από τα αυτονόητα, που στην Ελλάδα πλέον θεωρούνται προνόμια: να μετατραπεί το κοστοβόρο, επικίνδυνο και περιβαλλοντικά και αισθητικά υποβαθμισμένο σχολείο –το οποίο φιλοξενούσε δρόμο για... αυτοκίνητα– σε έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο, ο οποίος θα διασώζει, την ίδια στιγμή, αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Οι χρονιές 2011-2015 πέρασαν αναζητώντας λύσεις, λαμβάνοντας υποσχέσεις, ματαιώνοντας σχέδια και εκμηδενίζοντας προσδοκίες (το μεν –ιδιωτικό– πνεύμα πρόθυμον, η δε –δημόσια– σαρξ ασθενής). Το μόνο που συνέβη ήταν η αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου, λόγω γκράφιτι και αδιαφορίας, σε συνεργασία με τους Atenistas, τον Μάρτιο του 2015, που επέφερε ψυχολογική ανάταση στα παιδιά. Το σχέδιο δεν θα τελεσφορούσε εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα...

Αρωματικά φυτά, που ενθαρρύνουν την ευεξία, θα φυτευθούν σε διάφορα σημεία του σχολείου, όπως έχει προβλεφθεί από τη μελέτη.

Τότε άρχισε ο μεγάλος αγώνας: έρευνα για την επίδραση του προαυλίου στην ψυχολογία των μαθητών, αναζήτηση χορηγών ώστε να διευκολυνθεί ο δήμος, ξανά συναντήσεις επί συναντήσεων. Κάτι έπρεπε να γίνει... Ζητώντας τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Βασίλη Παπασωτηρίου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου – όλο και περισσότεροι πλέον ήθελαν να αφιερώσουν (δωρεάν) χρόνο, προκειμένου το σχολείο να μετατραπεί σε χώρο ασφάλειας και ευεξίας, που θα συμβαδίζει με την τελευταία λέξη της ενεργειακής... μόδας.
CERN, ΚΑΠΕ και Βαρώτσος

Τον Νοέμβριο του 2015, η προμελέτη της πλήρους αναμόρφωσης του αύλειου χώρου και της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα ήταν γεγονός, ενώ, ταυτόχρονα, αναπτύσσονταν νέες μηχανολογικές μελέτες για βιοκυκλική φυτοπονία, αξιοποίηση των όμβριων υδάτων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, με τη βοήθεια του μηχανολόγου μηχανικού Στράτου Τσολάκη από το CERN. Το εμπλουτισμένο σχέδιο τίθεται υπό την αιγίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και του Ευστάθιου Τσελεπή, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος – και, αυτονοήτως, του Δήμου Βύρωνα και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο δρόμος που περνάει... μέσα από το σχολείο θα μετατραπεί σε χώρο δημιουργικής συνάντησης μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων.

Στο μεταξύ, ο διεθνής εικαστικός μας Κώστας Βαρώτσος έχει συμφωνήσει στη δωρεάν εγκατάσταση έργου (η εφημερίδα διαθέτει το 3D σχέδιο), εγκαινιάζοντας το επόμενο πρότζεκτ: Τέχνη στα προαύλια.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον (ενθουσιασμένο) δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, αλλά τότε άνοιξε νέος ασκός: με τους χορηγούς να αναμένουν το πράσινο φως, ο (μουσικός και μηχανολόγος) Θανάσης Δέδες και η ομάδα των μηχανικών είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό («γιατί αυτοί κι όχι εμείς;»). «Μα αυτό, όμως, θέλαμε να κάνουμε: να δημιουργήσουμε μία κοινή πλατφόρμα καλών πρακτικών μέσω της μελέτης για το σχολείο μας», λέγεται σήμερα χαρακτηριστικά.


Ξύλινες κερκίδες, κεραμικό δάπεδο, φωτοβολταϊκά, ενεργειακός φωτισμός. Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα θα γίνει δημόσιο παράδειγμα.

 

Με αρνήσεις, αναβλητικότητα και παρεμβάσεις στην αρχική μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βύρωνα, εντέλει στις 23 Οκτωβρίου 2017 αναρτάται στη Δι@ύγεια η έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Βύρωνα και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Διαμόρφωση αύλειου χώρου 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ». Για να ξεκινήσουν οι εργασίες, εκκρεμεί η έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση και, κατόπιν, η υπογραφή σύμβασης του δήμου με τον ανάδοχο. Ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, σημείωσε στην «Κ»: «Οι εργασίες στο 8ο Δημοτικό (καθώς και σε άλλα σχολεία) δεν αποτελούν μόνο μια συμβατική “υποχρέωσή” μας, αλλά μια ανάγκη να δημιουργηθούν ή να βελτιωθούν οι υπάρχοντες χώροι συντελώντας στην ποιότητα της εκπαίδευσης με πολλαπλά οφέλη για όλους». Ο διευθυντής του σχολείου, Αρης Τζιάβας, μετέφερε στην «Κ» τον ενθουσιασμό δασκάλων και μαθητών για «το μεγαλόπνοο έργο και την αξιέπαινη πρωτοβουλία γονέων και κηδεμόνων, που θα μετατρέψει το ήδη οικολογικό σχολείο σε πρότυπο για όλα τα σχολεία της χώρας».

Η παραπάνω ιστορία είναι απλούστερη από τη λαβυρινθώδη γραφειοκρατία και την απύθμενη απροθυμία και ανοησία του «συστήματος». Είναι παρακαταθήκη: η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να είναι περισσότερο συλλογική από τη δημόσια, που εξαρτάται από ελαχίστους. Οι πόλεις μας χρειάζονται τέτοιους ανθρώπους. Αυτή η ιστορία γι’ αυτούς μιλάει.

https://parents8.gr/2018/02/15/diamorfosi-avliou-xorou

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ