Mε αντίτιμο 535 εκατ. μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ

Mε αντίτιμο 535 εκατ. μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κοινοπραξία των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ανακήρυξε προτιμητέο Επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση το διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε σήμερα ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας των εταιρειών «Snam S.p.A.», «Enagás Internacional S.L.U.» και «Fluxys S.A.» ύψους 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ ως μέτοχος του 35% θα εισπράξουν από την πώληση 283,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε το ΔΣ των ΕΛΠΕ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14 Μαΐου 2018 για την έγκριση της ανωτέρω συναλλαγής, που απαιτείται κατά τον νόμο. 

Ακολούθως ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας

Στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό, η Κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagás και Fluxys σημειώνει ότι χάρη στη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Στην ανακοίνωση σημειώνονται ακόμη τα εξής:

«Ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται, κάτω από ρυθμιζόμενο καθεστώς, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ., καθώς και ένα σταθμό αεριοποίησης, την Ρεβυθούσσα. Οι εταιρείες Snam, Enagás και Fluxys, μέτοχοι στον αγωγό ΤΑP, θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, η κοινοπραξία θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξει νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο), ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου της χώρας.

Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά.

Το 2017 ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ένα EBITDA κοντά στα 177 εκατ. ευρώ, έχοντας οφέλη από μη επαναλαμβανόμενες ταρίφες και θετική καθαρή οικονομική θέση περίπου 5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων κοντά στα 228 εκατ. ευρώ).

Η υπογραφή των συμβάσεων για την εξαγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός, αλλά και από την εγχώρια νομοθεσία αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας.

O CEO της Snam, Marco Alverà (Μάρκο Αλβερά), δήλωσε: «Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία των Ιταλικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων να αναγνωρίζονται σε αυτή τη συμφωνία. Με τους εταίρους μας Enagás και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της Ενεργειακής Ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου, τα οποία θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, θα κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, τις προμήθειες πιο ασφαλείς και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή