Αποψη: Αδιέξοδη η πολιτική της υπερφορολόγησης

Αποψη: Αδιέξοδη η πολιτική της υπερφορολόγησης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο πλησιάζουμε στην καταλυτική ημερομηνία του Αυγούστου και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τουλάχιστον με την περιοριστική μορφή που τα γνωρίζαμε έως σήμερα, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας. Αναφέρομαι στο θέμα, διότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν προχθές δείχνουν σημάδια φορολογικής κόπωσης. Εκτίναξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων που υπερβαίνουν τα 100 δισ. Μόνο ο Φεβρουάριος άφησε απλήρωτες οφειλές 1,9 δισ. σε ένα μήνα που δεν είχε και τόσο μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Τα καθαρά έσοδα τον Μάρτιο παρουσίασαν υστέρηση από τον στόχο, που ξεπέρασε τα 300 εκατ. Εκτός από την ανησυχία που δημιουργείται ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υπερφορολόγηση επιδρά αρνητικά και στην ανάπτυξη. Αν αναλογισθεί κανείς ότι η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε στάσιμη το 2017 και την αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών, η επίδραση της υπερφορολόγησης στην οικονομία γίνεται φανερή. Φαίνεται ακόμη και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2017 όπου επετεύχθη αύξηση 1,4% έναντι σχεδόν διπλάσιου στόχου, ενώ ήδη πληθαίνουν οι προβλέψεις που κατεβάζουν την ανάπτυξη για το 2018 κάτω από το 2% έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για 2,5%. Η υπεραπόδοση της στρατηγικής προσπάθειας για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της συνειδητής επιλογής υψηλών φορολογικών συντελεστών, έναντι περιορισμού των δαπανών, δημιουργεί έντονη ανησυχία για τη μεταμνημονιακή πορεία καθόσον επιβαρύνει όλες τις συνιστώσες που συνθέτουν το ΑΕΠ και κυρίως την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η άλλη συνιστώσα του ΑΕΠ, οι δημόσιες επενδύσεις, επίσης αδυνατεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, αφού περιορίζεται στον βωμό της υπεραπόδοσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και της επίτευξης του «μαξιλαριού» για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη τόσο για τον φόρο εισοδήματος όσο και για τον ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους και την ακίνητη περιουσία και παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Μπορούμε να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο με μείωση των συντελεστών, μέτρα για τη φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας.

Επειδή η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και θα στηριχθεί στις άμεσες ξένες κατά κύριο λόγο αλλά και εγχώριες επενδύσεις, οφείλουμε σήμερα να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Επιμελητήριό μας, που έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς υποστήριξης του αναγκαίου μεταρρυθμιστικού έργου, παράγοντας προτάσεις πολιτικής μέσω του έργου των επιτροπών του αλλά και στηρίζοντας με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του τη σημασία των μεταρρυθμίσεων με λόγο πειστικό και προσιτό στην κοινωνία.

* Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή