Αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ

Αυξημένες πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομολόγοι και αναλυτές που εργάζονται στην αγορά ενέργειας υπολογίζουν ότι υπάρχουν 40% πιθανότητες να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης πριν από το τέλος του 2019 και λίγο πάνω από 50% πιθανότητες πριν από το τέλος του 2020. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα του Reuters μεταξύ 7.000 επαγγελματιών στην αγορά ενέργειας, μεταξύ 13 και 17 Απριλίου, εκ των οποίων απάντησαν 700. Εκφράζονται αρκετά διαφορετικές απόψεις, και οι περισσότεροι θεωρούν ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος να σημειωθεί οικονομική ύφεση το 2018, ωστόσο εκτιμούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες το 2019 και ιδιαίτερα το 2020. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση πετρελαίου και την τιμή του, οπότε οι οικονομικές προοπτικές είναι πολύ σημαντικές για τους υπολογισμούς του ΟΠΕΚ και των άλλων προμηθευτών πετρελαίου. Πλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν λιγότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο ο υπόλοιπος κόσμος είναι απίθανο να αναπτυχθεί γρήγορα αν βρίσκονται οι ΗΠΑ σε ύφεση, συνεπώς η πορεία της αμερικανικής οικονομίας επιτρέπει να εκτιμήσει κανείς πως θα αναπτυχθεί και η παγκόσμια οικονομία. Το να προβλέψει κανείς πού βρίσκεται το σημείο καμπής στην οικονομία και στο εμπόριο είναι πολύ δύσκολο, ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι η τρέχουσα περίοδος ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει ωριμάσει, ενώ η ένταση στο εμπόριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνσή της. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, αλλά και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου, πρέπει να ενσωματώσουν στις εκτιμήσεις τους για την κατανάλωση πετρελαίου και για την τιμή του το 2019-2020 την αυξημένη πιθανότητα να σημειωθεί ύφεση στις ΗΠΑ και να επιβραδυνθεί η παγκόσμια οικονομία.

Η τρέχουσα περίοδος ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2009 και έχει ήδη διαρκέσει 106 μήνες. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η δεύτερη πιο μακροχρόνια περίοδος επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας, ξεπερνώντας την αντίστοιχη περίοδο στη δεκαετία του 1960. Αν αναπτυχθεί η οικονομία έως τον Ιούλιο του 2019, θα γίνει η μακρύτερη περίοδος ανάπτυξης στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας, ξεπερνώντας την περίοδο ανάπτυξης της δεκαετίας του 1990. Η αμερικανική ανάπτυξη αποτελεί μέρος της συγχρονισμένης παγκόσμιας ανόδου της βιομηχανικής δραστηριότητας και του εμπορίου, η οποία ενισχύει την κατανάλωση πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει ευρεία αναπτυξιακή ορμή και προβλέπεται πως θα εξακολουθήσει να είναι «υγιής» το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Το 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,85 και προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,9% το 2018 και το 2019. Ο όγκος του παγκοσμίου εμπορίου αυξήθηκε το 2017 με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, όταν ανέκαμπτε ακόμα η διεθνής οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η τρέχουσα κυκλική ανάπτυξη διαθέτει, βραχυπρόθεσμα, σημαντική ορμή, γεγονός που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για το αν θα διατηρηθεί το 2019 και το 2020. Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου όσο και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι εντεινόμενες τριβές στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να προκαλέσουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η πρόσφατη ανταλλαγή απειλών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για επιβολή νέων εμπορικών δασμών είναι πιθανόν να αποτελεί απόπειρα παραπλάνησης, οπότε είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο πιθανό είναι να μετατραπούν οι απειλές σε πραγματικό εμπορικό πόλεμο. Ακόμη, όμως, και αν δεν επιβληθούν ποτέ οι δασμοί, η αυξημένη αβεβαιότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και για τις επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή