Η ιρλανδική Shire απέρριψε την προσφορά της Takeda

Η ιρλανδική Shire απέρριψε την προσφορά της Takeda

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιρλανδική φαρμακευτική βιομηχανία Shire, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών, απέρριψε την προσφορά των 60 δισ. δολαρίων από την ανταγωνίστριά της Takeda Pharmaceutical. Ωστόσο, οι μεταξύ τους συνομιλίες συνεχίζονται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Εν τω μεταξύ, η επίσης ιρλανδική Allergan, η οποία αρχικώς είχε σπεύσει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Shire, αμέσως μετά την Takeda, απέσυρε άμεσα το ενδιαφέρον της. Η διεκδίκηση της Shire έναντι υψηλού τιμήματος είναι μια μάχη στον πόλεμο που γίνεται από τις αρχές της χρονιάς στον κλάδο της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, οι μεγάλοι παίκτες ενδιαφέρονται για σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Αν, τελικά, πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Shire από την ιαπωνική Τakeda, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη του τελευταίου δωδεκαμήνου, στο πλαίσιο του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.

Διελκυστίνδα

Την Πέμπτη είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Shire ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, Μπρεντ Σόντερς, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει περαιτέρω. Είχε μεταφέρει τις σκέψεις του σε μετόχους της εταιρείας του, οι οποίοι διατύπωσαν επιφυλάξεις τους γι’ αυτήν την επιχειρηματική κίνηση. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν μήπως η εξαγορά αποβεί επαχθής για το οικονομικό μέλλον της Allergan. Η κεφαλαιοποίησή της ανήλθε σε 52 δισ. δολάρια και στα τέλη του 2017 είχε χρέος 30 δισ. δολαρίων λόγω πολλών εξαγορών που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Η ιαπωνική Takeda θέλει να αποκτήσει τη Shire, προσφέροντάς της και ρευστό και μετοχές. Η προσφορά ανά μετοχή ανέρχεται σε 65,3 δολάρια (46,50 στερλίνες). Αφότου η Takeda δημοσιοποίησε την πρότασή της, η μετοχή της Shire τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 54,3 δολάρια (38,71 στερλίνες). Με τη συνένωση των δυνάμεων της ιαπωνικής και της ιρλανδικής φαρμακοβιομηχανίας, θα συγκροτηθεί ένας όμιλος διεθνών προδιαγραφών. Ειδικά για τις ιαπωνικές εταιρείες γενικά, και την Takeda ειδικά, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά εκτός συνόρων ανεξαρτήτως κλάδου. Tην ιδέα για την προσέγγιση της Shire είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Takeda, ο Γάλλος Κριστόφ Βεμπέρ. Αν ευοδωθεί η προσπάθειά του, θα ενισχύσει πολύ την εταιρεία, αλλά και τη δική του θέση. Στο χαρτοφυλάκιο της Takeda θα προστεθούν φάρμακα για ασθένειες του νευρικού συστήματος, για την αντιμετώπιση της αιμοφιλία και των γαστρεντερικών διαταραχών, που έχουν υψηλές πωλήσεις.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απόκτηση της Shire ενδεχομένως να ασκήσει μεγάλες πιέσεις στην Takeda. Η χρηματιστηριακή αξία της ιρλανδικής εταιρείας ανέρχεται σε 48,3 δισ. δολάρια. Η ιαπωνική, η οποία είναι και η μεγαλύτερη φαρμακευτική στη χώρα, έχει κεφαλαιοποίηση 31 δισ. δολαρίων. Η Shire επιβεβαίωσε ότι έλαβε τρεις διαδοχικές προσφορές από την Takeda, αλλά τις απέρριψε. Ο λόγος είναι ότι δεν αξιολογούν επαρκώς τα υπό δοκιμήν φάρμακα της Shire ούτε τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Με τα δεδομένα της κεφαλαιοποίησης της Takeda και αν αγοράσει τη Shire, οι μέτοχοι της τελευταίας θα βρεθούν με το 51% του νέου ομίλου. Τέλος, αναφέρεται ότι η Shire υφίσταται πιέσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού από τις εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή