Σταθερή κρατούν ΟΠΕΚ, Ρώσοι την παραγωγή πετρελαίου

Σταθερή κρατούν ΟΠΕΚ, Ρώσοι την παραγωγή πετρελαίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέκταση της μεταξύ τους συμφωνίας για μείωση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» προσανατολίζονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, για να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές.

Παρά τη φαινομενική διαφοροποίηση ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, στη συνάντησή τους χθες στην Τζέντα επικράτησε η άποψη ότι η παραγωγή πρέπει να διατηρηθεί στα μειωμένα επίπεδα που συμφωνήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017. Με τη μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες πέτυχαν να περιορίσουν έως και κατά 97% το πλεόνασμα πετρελαίου που είχε κατακλύσει την παγκόσμια αγορά. Εξώθησαν, έτσι, ανοδικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε με tweet τον ΟΠΕΚ για την άνοδο του πετρελαίου και προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές «δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Χθες το απόγευμα η τιμή του αργού κυμαινόταν γύρω στα 67,93 δολάρια το βαρέλι και στα 74,17 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Brent. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η τιμή του Brent «φλέρταρε» κάποια στιγμή με τα 76 δολάρια το βαρέλι. Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν ΟΠΕΚ και Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να μειώσουν το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, οι τιμές κυμαίνονταν γύρω στα 55 δολάρια το βαρέλι. Παρά τη σχετική επιτυχία τους, πάντως, η Σαουδική Αραβία επέμεινε, διά στόματος του υπουργού Πετρελαίου Χαλίντ αλ Φαλίχ, ότι πρέπει να παραμείνει η παραγωγή μειωμένη ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και να αυξηθούν οι επενδύσεις στον κλάδο των υδρογονανθράκων. Δεν έκρυψε, άλλωστε, την επιθυμία του Ριάντ να φτάσει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν κάπως οι περικοπές στην παραγωγή στη διάρκεια του έτους, αλλά τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την κατάσταση στην αγορά. Σε κλειστό κύκλο, πάντως, δήλωσε στους ομολόγους του ότι η συμφωνία θα ισχύσει έως τα τέλη του 2018, όπως έχει αρχικά σχεδιασθεί. Η συμμόρφωση με τις περικοπές της παραγωγής έφτασε τον Μάρτιο στο 149% και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μείωσαν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» από 45% έως 49%. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, αυτές οι πρόσθετες μειώσεις δεν ήταν πάντα ηθελημένες, καθώς η οικονομική κρίση και η χρόνια κακοδιαχείριση έπληξαν καίρια την παραγωγή της Βενεζουέλας, ενώ μειώθηκε αισθητά η παραγωγή της Ανγκόλας εξαιτίας προβλημάτων στις πετρελαιοπηγές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή