Σολτς: «Η λύση για το χρέος θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες»

Σολτς: «Η λύση για το χρέος θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον οικονομική στήριξη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στις 20 Αυγούστου. Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στην Ουάσιγκτον ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι στην Ελλάδα «η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post από την Εαρινή Σύνοδο, ο τρόπος διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος μετά το τέλος του προγράμματος βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ δημοσιεύει μάλιστα δήλωση του Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε κοινά συμπεράσματα». Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαψεύδει ωστόσο τις προσδοκίες για μια επικείμενη συμφωνία στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα στη Σόφια, καθιστώντας σαφές ότι «η λύση θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες ακόμα».

Σολτς και Βάιντμαν δεν θέλουν ένα Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα. Τα επικρατέστερα ωστόσο είναι δύο: Το ένα προβλέπει παράταση του προγράμματος μετά από αίτημα της Αθήνας, επιλογή την οποία ωστόσο απορρίπτει εδώ και καιρό ο έλληνας πρωθυπουργός. Και το άλλο είναι η πρόταση της Γαλλίας για χορήγηση ελαφρύνσεων και πλαφόν στα επιτόκια έτσι ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει ευκολότερα το χρέος της.

Την ίδια στιγμή τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν απορρίπτουν την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρτ για τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για την Ευρωζώνη. Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς προκρίνει ωστόσο την μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο για να θωρακιστεί, με αυτό τον τρόπο, αποτελεσματικότερα η Ευρωζώνη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή