Μήνυμα Κώστα Αχ. Καραμανλή προς «καραμανλικούς»

Μήνυμα Κώστα Αχ. Καραμανλή προς «καραμανλικούς»

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές, εμείς φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος» αναφέρει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά ασκώντας όμως παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της λέγοντας πως «ασκεί εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη στο εσωτερικό και όχι το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον». Ενδεικτικό του αντιπολιτευτικού τόνου από τον βουλευτή της ΝΔ είναι πως ασκεί έντονη κριτική και προσωπικά στους υπουργούς της κυβέρνησης που «τοποθετούνται τοξικά» ενώ κατηγορεί ευθέως τον κ. Κοτζιά πως είναι «άφαντος από τα ελληνοτουρκικά» λειτουργώντας ως «μονοθεματικός υπουρός για το Σκοπιανό». Οσον αφορά την θέση της ΝΔ για το μείζον αυτό θέμα αυτό υπογραμμίζει πως «αν εμμείνει σε αυτές τις θέσεις η ΠΓΔΜ, τότε δεν μπορεί να υπάρχει κανένα περιθώριο από την πλευρά μας» διερωτώμενος πως «να μην εμφανίζεται ανυποχώρητος ο κ. Ζάεφ, όταν βλέπει την ελληνική πλευρά να τα δίνει όλα; Είναι δυνατόν ο Έλληνας πρωθυπουργός να εύχεται δημοσίως η ΠΓΔΜ να ονομαστεί «Γκόρνα Μακεδόνια»;». Καταλήγει δε στην απάντηση του λεγοντας πως «Μακάρι να βρεθεί εθνικά συμφέρουσα λύση, αλλά μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα Σκόπια, όχι εμείς. Αυτοί θα έπρεπε να καίγονται. Αυτοί έχουν οδηγηθεί στη διεθνή απομόνωση -χάρις στο μεγάλο Όχι του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι». Ο κ. Καραμανλής έθεσε και το θέμα του πληθυσμού των ακριτικών νησιών λέγοντας πως «συζητάμε -πολύ σωστά- για τις ακατοίκητες βραχονησίδες, αλλά ακόμα και στα κατοικημένα νησιά μας οι πληθυσμοί όλο και μειώνονται. Τι κάνουμε για να ενισχύσουμε στην πράξη τις πιο κρίσιμες εθνικά περιοχές μας; Τέλος, νέος πατριωτισμός σημαίνει σίγουρα εθνική ομοψυχία και ενότητα. Προσέξτε όμως. Αυτό πρώτα πρέπει να το θέλει η κυβέρνηση».

Δεν πείθει η κυβέρνηση για «καθαρή έξοδο»

Οσον αφορά το αφήγημα περί καθαρής εξόδου και την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Καστελόριζο, ο κ. Καραμανλής είναι κατηγορηματικός. «Ποιον πείθει με αυτά που λέει η κυβέρνηση; Ούτε καν τον αρμόδιο υπουργό κ. Τσακαλώτο που έχει πει τα αντίθετα. Όπως δεν πείθει κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ.Φίλη για παράδειγμα. Και σίγουρα δεν πείθει τον ελληνικό λαό, που ξέρει ότι έρχονται μέτρα 5,2 δισ. ευρώ και ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%». Σε άλλο σημείο της απάντηση του υπογραμμίζει πως «αφού ισχυρίζονται όμως ότι βγαίνουν από την εποπτεία, θα έχουν και το θάρρος να παραδεχτούν ότι η επερχόμενη περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου -που κινδυνεύουμε να γονατίσουν κι όποιον έχει μείνει όρθιος- είναι δικά τους μέτρα και κανενός άλλου. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα με τα ψέματα. Ότι κάποια στιγμή τελειώνουν. Και η πραγματικότητα είναι απλή, αλλά εντελώς διαφορετική: Μέχρι σήμερα, μνημόνιο σήμαινε σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα χρηματοδότηση. Από τον Αύγουστο και μετά, εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει σκληρά μέτρα χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό πανηγυρίζουν».

Μήνυμα προς «καραμανλικούς»

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα και προς «καραμανλικούς» που κάνουν αντιπολίτευση στη ΝΔ. «Δεν γίνεται να λες ότι είσαι “καραμανλικός” και να πετροβολάς τη Νέα Δημοκρατία. Τελεία και παύλα» ήταν η αναφορά του. Η τοποθέτηση αυτή, την οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι πρώτη φορά που κάνει, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του χρονικού σημείου που γίνεται. Το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά πολιτικοί που είτε υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή, είτε απλά τον επικαλούνται, εντείνουν την δημόσια παρουσία τους έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό την κριτική στην ηγεσία της ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως εντός της εβδομάδος ο βουλευτής Σερρών δέχθηκε «επίθεση» από τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, Σάββα Τσιτουρίδη. Αφορμή στάθηκε μία αποστροφή του κ. Καραμανλή σε δημόσια τοποθέτηση του πως «η ΝΔ λέει για πρώτη φορά λίγα και σοβαρά πράγματα» η οποία προκάλεσε το ιδιαιτέρως επιθετικό και έπειτα από πολύ καιρό σχόλιο του τέως υπουργού, ο οποίος τον «εγκάλεσε στην τάξη». «Εκτιμώ πως κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ. Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις, που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του» ήταν μεταξύ άλλων η αναφορά Τσιτουρίδη. Την ίδια ώρα κινητικότητα αναπτύσσει και ο κ. Αντώναρος, ο οποίος «πυροβολεί κατά ριπάς» μέσω παρεμβάσεων την ηγεσία της ΝΔ, ο οποίος φάνηκε να υιοθετεί το σχόλιο, καθώς με ανάρτηση του σημείωσε πως με τον κ. Τσιτουρίδη τους συνδέουν «κοινοί προβληματισμοί». «Πιάστηκαν από ένα ρητορικό σχήμα που χρησιμοποίησα για να τονίσω το πόσο μετρημένες και προσγειωμένες είναι οι θέσεις της ΝΔ» ήταν η αναφορά του προσθέτοντας πως «σε προσωπικό επίπεδο, άλλωστε, όλοι γνωρίζουν πόσο σπουδαίο είναι για εμένα το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, αλλά και των άλλων υπεύθυνων ηγετών της παράταξής μας. Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να τονίσω κάτι, σε κάποιους που στο παρελθόν τούς έχει τιμήσει η παράταξη, προσφέροντάς τους σημαντικές θέσεις, αλλά σήμερα βρίσκονται εκτός αυτής. Η ΝΔ είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι το κόμμα του οποίου ο Κώστας Καραμανλής υπήρξε πρόεδρος επί 13 χρόνια και σήμερα είναι εν ενεργεία βουλευτής του. Συνεπώς δεν γίνεται να λες ότι είσαι «καραμανλικός» και να πετροβολάς τη Νέα Δημοκρατία. Τελεία και παύλα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή