Ερντογάν: Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα

Ερντογάν: Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιους τόνους και αρκετά διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν περιγράφοντας τις διαθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο» είπε κατά τη διάρκεια της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, ενόψει των πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες.

«Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε.

Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (…). Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (…). Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσω μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη:

«Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα ως τον «νεαρό και δυναμικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», ο οποίος «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα». «Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα Πρόεδρο», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στο θέμα με τις σημαίες στις βραχονησίδες ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην εκδοχή ότι τουρκικές ειδικές δυνάμεις κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα. «Αυτοί οι τρεις που ύψωσαν τη σημαία, δεν ήξεραν ότι θα υπάρξει αντίδραση; Οι ειδικές μας δυνάμεις πήγαν στη βραχονησίδα και κατέβασαν τη σημαία».

Εξάλλου, ο Ερντογάν έθεσε ξεκάθαρα και το ζήτημα «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές της Αδριανούπολης με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μια ημέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν 8 στρατιωτικοί του FETO που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε, αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή