Διαψεύδεται «τουρκικό σχέδιο» για στημένο επεισόδιο στο Αιγαίο

Διαψεύδεται «τουρκικό σχέδιο» για στημένο επεισόδιο στο Αιγαίο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες στην ΕΥΠ έχουν φθάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει «στημένο» επεισόδιο στο Αιγαίο με προκάλυμμα μάλιστα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σύμφωνα με το σχέδιο της Άγκυρας, φουσκωτό σκάφος που θα ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με πρόσφυγες θα οδηγηθεί εσκεμμένα σε ναυάγιο από τους Τούρκους πάνω σε μία βραχονησίδα που θα έχει επιλεγεί από τη μυστική υπηρεσία της γείτονος.

Αμέσως μετά, πάντα κατά το ίδιο σενάριο, φουσκωτό της τουρκικής ακτοφυλακής που θα παραπλέει στην περιοχή, θα ξεκινήσει επιχείρηση «διάσωσης», οδηγώντας τους ναυαγούς πάνω στην επιλεγείσα βραχονησίδα και θα υποστηρίξει ότι αυτή είναι τουρκική, προκαλώντας την ελληνική πλευρά να απαντήσει.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το τουρκικό σχέδιο έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι η οποία έχει μάλιστα εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο αποτροπής.

Ωστόσο ανώτερες κυβερνητικές πηγές με γνώση του θέματος, διέψευδαν κατηγορηματικά ότι η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει λάβει τέτοιους είδους αναφορά, πόσω δε μάλλον ότι την έχει αξιολογήσει ως σοβαρή ώστε να προχωρήσει σε σχέδιο αντίμετρων.

Όπως σημείωναν μάλιστα  οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί υπόθεση εργασίας κάποιου θεωρητικού φορέα, αλλά όσον αφορά στην ΕΥΠ ουδέποτε περιήλθαν σε γνώση της τέτοιες πληροφορίες και ούτε αποτυπώθηκαν σε κάποια περαιτέρω αναφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή