ΕΛΛΑΔΑ

Ζάεφ - Σπίρτζης εγκαινιάζουν τον αυτοκινητόδρομο «Φιλίας»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΠΠΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ως ένα έργο υψηλού συμβολισμού, που μπορεί να αμβλύνει διαφορές και να ανοίξει δρόμους επίλυσης σοβαρότερων προβλημάτων χαρακτήρισαν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, τον αυτοκινητόδρομο, από το Ντεμίρ Καπίγια έως την Σμοκβίτσα, που ξεκινά περίπου 37 χιλιόμετρα μετά τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων και δόθηκε χθες επισήμως στην κυκλοφορία.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, μήκους 28,2 χλμ, ολοκληρώνει τον ευρωπαϊκό «Διάδρομο 10», συνολικού μήκους 1.451 χλμ, που ενώνει το Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας με την Θεσσαλονίκη, μέσω Λιουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Σκοπίων.

Το κόστος του έργου που υλοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ, ανηλθε σε 218 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω μάλιστα της μεγάλης σημασίας του για τις ευρωπαϊκές μεταφορές, προσέλκυσε σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, μέσω ενός χρηματοδοτικού μίγματος κεφαλαίων, από το Πρόγραμμα του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (Instrument for Prαπό e-Accession Assistance - IPA) και δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Οι εκτιμώμενοι κυκλοφοριακοί φόρτοι του αυτοκινητοδρόμου ανέρχονται σε 10.000 οχήματα, ημερησίως.

Σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαθέτει  δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση καιθώς και:

- 2 δίδυμες σήραγγες μήκους άνω του 1,2 χλμ.

- 6 γέφυρες και 120 υπόγειους οχετούς

- 5 υπέργειες και 7 υπόγειες διαβάσεις και

- 2 κόμβους

Είναι ένας δρόμος που «μας φέρνει πιο κοντά», είπε στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ, δίδοντας στον αυτοκινητόδρομο το όνομα «Φιλία», προσθέτοντας πως ενσωματώνει μια ιστορία και την ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησής του για ανάδειξη της χώρας σε εποικοδομητικό σημείο αρμονικής συνύπαρξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ιαι οι δηλώσεις του υπουγού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνση στην τελετή των εγηκαινίων, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους, ότι «ο ρόλος των μεταφορών είναι ιδιαίτερος για την άμβλυνση των προβλημάτων και σε πιο σοβαρά ζητήματα».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, είχε συνάντηση εργασίας με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Γκόραν Σουγκαρέφκι, στο πλαίσιο προετοιμασίας της τετραμερούς συνάντησης που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη, στις 4 Μαΐου, όπου προβλέπεται ειδική συνάντηση για τις μεταφορές, με την ελληνική πλευρά να έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη, σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Σερβία.

Στην τελετή των εγκαινίων του αυτοκινητοδρόμου παρέστη και ο γενικός διευθυντής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Κρίστιαν Ντάνιελσον, ο οποίος εξέφρασε την την εκτίμηση ότι «ο νέος αυτοκινητόδρομος θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της ΠΓΔΜ αλλά και της ευρύτερης περιοχής», προσθέτοντας ότι  «τα εγκαίνια του σημαντικού αυτού έργου σηματοδοτούν την έναρξη της εκστρατείας “ΕU for YOU” που επικεντρώνεται στην κοινοτική βοήθεια στο πεδίο των μεταφορών.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ