Κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μέσω Μαλαισίας λόγω δασμών

Κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μέσω Μαλαισίας λόγω δασμών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαμετακομιστικό εμπόριο και η αλλαγή ετικέτας στα προϊόντα για την αποφυγή πληρωμής δασμών, αναμένεται να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την επίλυση των εμπορικών διαφορών τους. Τα ίδια θέματα είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στην ατζέντα των συζητήσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και άλλες μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, που επιδιώκουν να παρατείνουν τις προσωρινές απαλλαγές από τους δασμούς που τους έχει δώσει ο Λευκός Οίκος, 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η Κίνα διοχετεύει χάλυβα στις ΗΠΑ μέσω τρίτων χωρών. «Στο θέμα της Κίνας αναφέρεται πως μόνον το 2% του χάλυβα εισάγεται στις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι σωστό. Τον ξεφορτώνουν στα λιμάνια άλλων χωρών», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα. Η διαδικασία του διαμετακομιστικού εμπορίου είναι νόμιμη, αλλά προβλήματα ανακύπτουν όταν ο σκοπός είναι να αποκρυβεί η χώρα προέλευσης των προϊόντων. Η αποφυγή πληρωμής δασμών είναι ένα ισχυρό κίνητρο, ιδιαίτερα όταν οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε μέτρα προστατευτισμού.

Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι η Settle Logistics προτείνει θαλάσσια παράκαμψη 4.600 μιλίων, μέσω της Μαλαισίας, προκειμένου να φθάσουν κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ. «Μπορούμε να υιοθετήσουμε τακτικές που παρακάμπτουν δασμούς στο εμπόριο», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Settle Logistics. Η CT-Chan διαφημίζει ότι «η διαμετακόμιση είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθούν οι υψηλοί δασμοί και οι περιορισμοί στις εισαγωγές». Παρότι οι Κινέζοι δεν πρωτοστατούν στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, είναι γεγονός ότι έχουν αναπτύξει ένα εκτενές δίκτυο. Δεν είναι, όμως, η μοναδική χώρα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει σειρά μέτρων για να μπλοκάρει την τακτική της μεταφόρτωσης εμπορευμάτων από τη μια χώρα στην άλλη, γράφουν οι New York Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή