Στο σφυρί αντισημιτική επιστολή του Βάγκνερ

Στο σφυρί αντισημιτική επιστολή του Βάγκνερ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ενα γράμμα του αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ, Ρίχαρντ Βάγκνερ, στο οποίο προειδοποιεί για τη διαβρωτική επιρροή των Εβραίων στον πολιτισμό, επρόκειτο να δημοπρατηθεί, χθες, από τον οίκο Κεντέμ στην Ιερουσαλήμ. Τον Απρίλιο του 1869, ο αντισημίτης συνθέτης έγραψε στον Γάλλο φιλόσοφο Εντουάρ Σουρέ ότι οι Γάλλοι ξέρουν ελάχιστα για τους Εβραίους. Το έργο του Βάγκνερ περιέχει σωρεία αντισημιτικών και μισογυνικών ιδεών, καθώς και σαφείς απόψεις υπέρ της φυλετικής καθαρότητας. Η μουσική του δεν απαγορεύεται στο Ισραήλ, αλλά η εκτέλεσή της αποφεύγεται εξαιτίας των αντιδράσεων της κοινής γνώμης. Η τιμή έναρξης για το γράμμα ήταν 5.000 δολάρια.

Σε αυτό, ο Βάγκνερ έγραφε ότι η εβραϊκή αφομοίωση από τη γαλλική κοινωνία καθιστά δυσχερή τον εντοπισμό της «διαβρωτικής επιρροής του εβραϊκού πνεύματος στη σύγχρονη κουλτούρα». Επιπλέον, ο συνθέτης ήταν συγγραφέας του αντισημιτικού φυλλαδίου με τίτλο «Ο Ιουδαϊσμός στη μουσική», γραμμένο το 1950. Το 1869 επανακυκλοφόρησε με το δικό του όνομα. «Ο Βάγκνερ θα γύριζε στον τάφο του αν ήξερε ότι ένας Εβραίος με μούσι θα έβγαζε χρήματα από την επιστολή του», σχολίασε ο Μέρον Ερέν, στέλεχος του οίκου δημοπρασιών, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρά το μποϊκοτάζ του έργου του Βάγκνερ στο Ισραήλ, πολλοί λάτρεις του Ισραηλινοί θα ήθελαν να ακούσουν τη μουσική του να ερμηνεύεται στη χώρα. «Είναι εύκολο να τον μποϊκοτάρεις, επειδή οι περισσότεροι δεν ακούν τη μουσική του», σχολίασε ο Τζόναθαν Λίβνι, διευθυντής της Ισραηλινής Κοινότητας Βάγκνερ και πρόσθεσε ότι ο συνθέτης έχει σχεδόν εξελιχθεί σε σύμβολο του Ολοκαυτώματος. «Παρ’ όλο που οι Ισραηλινοί αγοράζουν με μανία γερμανικά προϊόντα όπως αυτοκίνητα Φόλκσβαγκεν και Μερσεντές, ενώ ισραηλινά τρένα και υποβρύχια φτιάχνονται στη Γερμανία, εξακολουθούν να μποϊκοτάρουν τον Βάγκνερ», είπε χαρακτηριστικά.

Το 2011, πάντως, μια ισραηλινή ορχήστρα έπαιξε μια σύνθεση του Βάγκνερ στη Γερμανία. Οπως είχε τότε εξηγήσει ο διευθυντής της Ισραηλινής Ορχήστρας Δωματίου, Ρομπέρτο Πατερνόστρο, αν και η ιδεολογία του Βάγκνερ είναι άθλια, στόχος αυτής της απόφασης είναι να διαχωριστεί ο άνθρωπος από το σημαντικό έργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή