Αιχμηρή ομιλία Εμ. Μακρόν στο Κογκρέσο

Αιχμηρή ομιλία Εμ. Μακρόν στο Κογκρέσο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την εγκάρδια ατμόσφαιρα των συναντήσεών του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν μάσησε τα λόγια του από το βήμα του Κογκρέσου. Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων, Βουλής και Γερουσίας, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να επιστρέψει στον δρόμο της πολυμερούς, διεθνούς συνεργασίας, κρούοντας τον κώδωνα για τους κινδύνους του εθνικισμού και του απομονωτισμού.

«Ας εργαστούμε μαζί, για να κάνουμε τον πλανήτη μας μεγάλο και πάλι», είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του ο Γάλλος ηγέτης, παραπέμποντας στο λάιτ – μοτίφ του Τραμπ «να κάνουμε την Αμερική μεγάλη και πάλι». Σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι «μπορούμε να διαλέξουμε την απομόνωση, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αλλά με το να κλείσουμε την πόρτα μας στον κόσμο, δεν θα εμποδίσουμε την εξέλιξή του».

Στο μεταξύ, επιφυλακτικές έως και αρνητικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της Τεχεράνης, του Βερολίνου και της Μόσχας έναντι της πρότασης που διατύπωσε το βράδυ της Τρίτης ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ντόναλντ Τραμπ για μια νέα συμφωνία με το Ιράν. Μια πρόταση που είχε τον χαρακτήρα ελιγμού, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να μην αποχωρήσει η Ουάσιγκτον από την ιστορική συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στις 12 Μαΐου, όπως έχει απειλήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πιο αυστηρή αντίδραση προήλθε από τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικός λόγος ούτε νομική βάση για μια νέα συμφωνία. Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ροχανί δήλωσε: «Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στην πολιτική. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στα νομικά. Δεν έχετε κανένα υπόβαθρο στις διεθνείς συνθήκες. Πώς μπορεί ένας έμπορος, ένας κατασκευαστής ακινήτων, ένας κατασκευαστής πύργων να κρίνει διεθνείς υποθέσεις;».

Σε πολύ περισσότερο διπλωματικούς τόνους, το Βερολίνο επέμεινε και αυτό στην ανάγκη να τηρηθεί η υπάρχουσα συμφωνία και τάχθηκε εναντίον της αναθεώρησής της. «Η πυρηνική συμφωνία ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ επτά κρατών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αύριο και θα συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε ο Εμανουέλ Μακρόν να μεταπείσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση Μέρκελ κινήθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Χθες, ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων Κρίστοφερ Φορντ διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την επαναδιαπραγμάτευση της υπάρχουσας συμφωνίας, αλλά μια συμπληρωματική συνθήκη, κάτι που φέρνει τις ΗΠΑ κοντά στη φόρμουλα Μακρόν.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία τάσσεται «υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας στην τρέχουσα μορφή της». Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στις 28 Απριλίου στη Μόσχα για να συζητήσουν το Συριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή