ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ποινή εννέα μηνών για φόνο Παλαιστινίου

REUTERS, A.P.

Η μητέρα του 17χρονου Παλαιστινίου Ναντίμ Νουάρα θρηνεί στην κηδεία του, στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, τον Μάιο του 2014.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κύμα οργής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης προκάλεσε η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου να επιβάλει ποινή φυλάκισης μόλις εννέα μηνών σε πρώην μέλος της παραστρατιωτικής αστυνομίας, που είχε σκοτώσει, εντελώς αδικαιολόγητα, 17χρονο άοπλο Παλαιστίνιο προ τεσσάρων ετών.

Ο Ναντίμ Νουάρα έχασε τη ζωή του στις 15 Μαΐου του 2014 στην παλαιστινιακή πόλη Μπεϊτούνια, όπου νεαροί διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών παραστρατιωτικών, οι οποίοι απάντησαν αρχικά με πλαστικές σφαίρες και ύστερα και με πραγματικά πυρά. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι «ο εκλιπών δεν αποτελούσε απειλή για την ισραηλινή μονάδα» και ότι οι διαδηλωτές είχαν σταματήσει να εκτοξεύουν πέτρες όταν ο αστυνομικός Μπεν Ντέρι στόχευσε με το όπλο του τον κορμό του εκλιπόντος και «τον πυροβόλησε με στόχο να τον τραυματίσει». Δέχθηκε όμως τον ισχυρισμό του Ντέρι ότι πίστευε πως το όπλο του είχε πλαστικές και όχι πραγματικές σφαίρες.

«Δεν περίμενα ποτέ πως το ισραηλινό δικαστήριο θα απέδιδε δικαιοσύνη για τον γιο μου που έγινε μάρτυρας, αλλά έπρεπε να κάνω ό,τι μπορούσα για να παρουσιάσω μια στέρεη υπόθεση και να εκθέσω το ισραηλινό δικαστικό σύστημα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πατέρας του θύματος, Ισαμ.

41 νεκροί

Στο μεταξύ, ο 25χρονος Αχμεντ Αμπου Χουσεΐν, που είχε τραυματιστεί από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη στις 13 Απριλίου, έγινε ο δεύτερος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε από τις 30 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες ομοεθνών του στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Στο διάστημα αυτό, 41 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ