Μικρό καλάθι από τη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

Μικρό καλάθι από τη Μέρκελ στον Λευκό Οίκο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι δύο πολιτικές προσωπικότητες με διαφορετικό ταμπεραμέντο, όπως διαφορετικά είναι τα πολιτικά ήθη εκατέρωθεν του Ρήνου. Ανάγλυφη απεικόνιση των εν λόγω διαφορών αναμένεται να αποτελέσει σύγκριση των διαδοχικών επισκέψεων Μακρόν και Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Γάλλο πρόεδρο και τη σύζυγό του στη διάρκεια ενός λαμπερού τριημέρου, γεμάτο εγκαρδιότητα και θεατρικές χειρονομίες, η Γερμανίδα καγκελάριος, που αναχώρησε χθες για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πολύ πιο σφιχτό πρόγραμμα: μονοήμερη παραμονή, με μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μόλις 20 λεπτών στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την οποία θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας. Αλλωστε, ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν είναι καθόλου συμπαθής στη Γερμανία και μια υπερβολική οικειότητα από την ούτως ή άλλως συγκρατημένη Μέρκελ μάλλον δεν θα της έκανε καλό. Επί της ουσίας, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει την ίδια αποστολή με τον Γάλλο πρόεδρο: να πείσει τον Τραμπ να βρει κοινό τόπο με τους Ευρωπαίους, λειαίνοντας τα σημεία που προκαλούν έντονες τριβές.

Δύο είναι τα κρίσιμα ορόσημα το αμέσως προσεχές διάστημα: η Πρωτομαγιά και η 12η Μαΐου. Την προσεχή Τρίτη εκπνέει η εξαίρεση της Ευρώπης από τους προστατευτικούς δασμούς που έχει επιβάλει η Αμερική στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Η κ. Μέρκελ θα ήθελε να συνεχιστεί η εξαίρεση, ώστε να μην υπάρξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, αλλά κρατάει μικρό καλάθι. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο εκτιμούσε ότι «πρέπει να περιμένουμε να τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί την 1η Μαΐου», κάτι που η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών έχει χαρακτηρίσει «κρίσιμη δοκιμασία για τις διατλαντικές σχέσεις». Η δεύτερη προθεσμία, της 12ης Μαΐου, αφορά την απόφαση που καλείται να λάβει μέχρι τότε ο πρόεδρος Τραμπ για το Ιρανικό.

Διατήρηση συμφωνίας

Ο ίδιος Γερμανός αξιωματούχος τόνισε σχετικά ότι «η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πρέπει να διατηρηθεί» και ότι η πρόσφατη πρόταση Μακρόν δεν αμφισβητεί την ισχύουσα συμφωνία, αλλά θέλει να την εμπλουτίσει με «νέα στοιχεία». Τέλος, στη συνάντηση Τραμπ – Μέρκελ θα συζητηθεί και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στη Γερμανία Nord Stream-2. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι ο αγωγός δεν αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς υπάρχουν οι εναλλακτικές λύσεις του αμερικανικού και του νορβηγικού φυσικού αερίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή