ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση κερδών κατά 79% για την Deutsche Bank

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα της Deutsche Bank το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η εμβληματική τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου 7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα κέρδη της την ίδια περίοδο ήταν 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 379 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πτώση κερδών κατά 79% από τα 575 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Επιχειρώντας νέα προσέγγιση στα δεινά που αντιμετωπίζει η γερμανική τράπεζα τα τελευταία χρόνια, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Σέβινγκ ανακοίνωσε ότι η Deutsche Bank θα καταργήσει τον επενδυτικό της βραχίονα στις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας τη φιλοδοξία της να καθιερωθεί μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών στη Wall Street. Σημειωτέον ότι ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche Bank αντιπροσωπεύει το 54% των εσόδων της, που μειώθηκαν σε όλες τις μονάδες της το πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας εξυγίανσής της, η τράπεζα προχώρησε πριν από δύο ημέρες στην απόλυση περίπου 300 διαπραγματευτών της επενδυτικής της στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να απολυθούν σήμερα άλλα 100 στελέχη της. Σχολιάζοντας αυτές τις «επώδυνες» αποφάσεις, ο Σέβινγκ τόνισε πως «ήταν, δυστυχώς, αναπόφευκτες, για να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της τράπεζας μακροπρόθεσμα». Οπως, άλλωστε, υπογράμμισε, «η Deutsche Bank έχει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη, όπου και επιθυμεί να προσφέρει στην πελατεία της πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση».

Θα επιστρέψει έτσι στην ιστορικά παραδοσιακή πελατεία της στην Ευρώπη στη λιανική τραπεζική, με κύριο αντικείμενο τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η Deutsche Bank ιδρύθηκε την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες που ανέπτυσσαν οι γερμανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Αλλαξε, όμως, πορεία τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που εξαγόρασε τη βρετανική τράπεζα Morgan Grenfell και την Banker’s Trust της Νέας Υόρκης. Επρόκειτο για το «μεγάλο αμάρτημά» της, σύμφωνα με τον Κλάους Νίντινγκ, μέλος της ομάδας συμφερόντων των μετόχων DSW, ο οποίος, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche απέκτησε αυτονομία και δεν υπόκειτο στην εποπτεία της Φρανκφούρτης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ