Στο 2,2% η μέση ετήσια ανάπτυξη σε ΗΠΑ για 2009-18

Στο 2,2% η μέση ετήσια ανάπτυξη σε ΗΠΑ για 2009-18

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη μακροβιότερη περίοδος ανάπτυξης στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ καταγράφεται από τα μέσα του 2009 έως τα τέλη Απριλίου 2018. Ομως η πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Καθώς η κυβέρνηση του κ. Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζει χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με μέτρα 1,5 τρισ. δολαρίων και ο πληθωρισμός έφθασε στον επιθυμητό στόχο του 2% τον Μάρτιο, η Fed καλείται να κρατήσει τις ισορροπίες, προβαίνοντας σε ορθή διαχείριση του βασικού επιτοκίου δανεισμού. Στόχος της είναι να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας και κατ’ επέκτασιν ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, όμως, οι επόμενες αυξήσεις του βασικού επιτοκίου δεν θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, εκτιμάται ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, παρά τις προβλέψεις οικονομολόγων για τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2018. Ενας ακόμα παράγοντας ανησυχίας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με την επιβολή δασμών και αντιποίνων.

Η πρώτη μακροβιότερη ανάπτυξη στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ καταγράφηκε τη δεκαετία του 1990, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,6%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία από το 1850. Αν δεν υπάρξουν αναπάντεχες ανατροπές, η αμερικανική οικονομία θα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης έως τον Ιούλιο του 2019, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.

Από τα μέσα του 2009, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να εξέρχονται δειλά δειλά από τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο, έως τα τέλη Απριλίου του 2018, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έχει κινηθεί στο 2,2%. Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη στο 3% θεωρείται φιλόδοξος.

Αξιωματούχοι της Fed είναι επιφυλακτικοί για το αν η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Τραμπ θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τόσο ισχυρή ανάπτυξη.

Εν τούτοις, το οικονομικό κλίμα παραμένει θετικό, με το ποσοστό ανεργίας να είναι ήδη πολύ χαμηλό, στο 4,1%. Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή