ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση Γαβρόγλου στις ηγεσίες πανεπιστημίων, ΤΕΙ

«Είναι ακατανόητη η ολιγωρία των διοικήσεων ορισμένων ιδρυμάτων να μην προχωρούν τις διαδικασίες και να επιδίδονται σε πολιτικάντικες δηλώσεις», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη, όπου το κλίμα μεταξύ των ηγεσιών των ΑΕΙ και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καλό, χθες ο κ. Γαβρόγλου επιτέθηκε στα ΑΕΙ και στις ηγεσίες λόγω της μη κάλυψης όλων των θέσεων διδασκόντων που τους διατέθηκαν. Συγκεκριμένα, με απόφαση της τέως αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, το 2016 δόθηκαν στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ 550 θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, με εξασφαλισμένες από τον προϋπολογισμό τις αναγκαίες πιστώσεις. Από τις 414 που διατέθηκαν για τα πανεπιστήμια, τα ιδρύματα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 277 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 137 θέσεις. Από τις 136 που διατέθηκαν για τα ΤΕΙ, τα ιδρύματα ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για 101 θέσεις και παραμένουν αδιάθετες 35 θέσεις. Δηλαδή, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 378 από τις 550 θέσεις.

Επίσης, δόθηκαν άλλες 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, «οι οποίες μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν προκηρυχθεί από τα πανεπιστήμια είτε τα ιδρύματα τις έχουν προκηρύξει αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, αφού στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου δεν έχει φθάσει κανένας ολοκληρωμένος φάκελος διορισμού μέλους ΔΕΠ», όπως λέει το υπουργείο. Επισημαίνεται ότι, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, εάν κηρυχθεί άγονη η προκήρυξη μιας θέσης ΔΕΠ, η θέση επιστρέφει στο υπουργείο για να διατεθεί σε άλλο ίδρυμα. «Είναι απαράδεκτο πρυτάνεις και συνδικαλιστικοί φορείς των πανεπιστημίων με κάθε ευκαιρία να επικαλούνται στον δημόσιο λόγο τους τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία. Προφανώς, επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μήπως οι δηλώσεις αυτές εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες; Σίγουρα, πάντως, βλάπτουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου. Και πρόσθεσε: «Ως υπουργείο, από το 2016 βάλαμε τέλος στην αδιοριστία του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, αλλά δυστυχώς ορισμένα ΑΕΙ με ευθύνη τους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Είναι ακατανόητη η ολιγωρία των διοικήσεων ορισμένων ιδρυμάτων να μην προχωρούν τις διαδικασίες και να επιδίδονται σε παραπλανητικές και πολιτικάντικες δηλώσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες διοικήσεις ΑΕΙ αναφέρεται.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ