«Ο συντοπίτης μου καπετάν Ερμής»

«Ο συντοπίτης μου καπετάν Ερμής»

Κύριε διευθυντά

Παρακαλώ, επιτρέψτε μου λίγες λέξεις, γραμμένες ύστερα από το άρθρο του καθηγητή Στάθη Καλύβα («Κ» 22-4-2018), «Υποφέρουμε από εμφύλιο τραύμα;». Και παίρνει αφορμή από «τον θάνατο ενός άσημου και υπέργηρου κομμουνιστή οπλαρχηγού του Εμφυλίου». Θέλω να αποκαλύψω πως αυτός είναι ο καπετάν Ερμής, συμπατριώτης μου από την Ευρυτανία, ο δάσκαλος Βασίλης Πριόβολος και έφεδρος αξιωματικός. Μετά το τέρμα του πολέμου με την πρώτη εμφάνιση του ΕΛΑΣ στην Ευρυτανία, κατατάχθηκε σε αυτόν και πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στον Γοργοπόταμο με την ανατίναξη της Γέφυράς του. Πρώτο σαμποτάζ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υστερα συνέχισε να συμμετέχει σε πολλές μάχες κατά των Γερμανών, αναδειχθείς πολέμαρχος της Εθνικής Αντίστασης.

Φύγανε οι Γερμανοί και ενώ όλοι πιστεύαμε πως μπαίναμε σε μια ομαλή εθνική ζωή, «κακός δαίμων» εμπόδισε αυτήν την εξέλιξη. Η κομμουνιστική ηγεσία προχώρησε στον απαράδεκτο και εγκληματικό εμφύλιο πόλεμο, παίζοντας το ανθελληνικό παιχνίδι των Αγγλων. Οι Ελασίτες που πήγαν για την πατρίδα, εγκλωβίστηκαν στις πρώην ανταρτικές μονάδες τους και μετατράπηκαν σε πρόσωπο τραγωδίας.

Οταν σταμάτησε ο Εμφύλιος, ο «άσημος» που πέθανε πρόσφατα, προσχώρησε στην κοινοβουλευτική Αριστερά και η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου του εμπιστεύτηκε θέσεις ευθύνης. Πρόσφατα, λίγο πριν πεθάνει, συμμετείχε σε προσυνεδριακή μεγάλη εκδήλωση του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Χειροκροτήθηκε θερμά, και τον προσφώνησε η Φώφη Γεννηματά. Αυτός είναι «ο άσημος και υπέργηρος κομμουνιστής οπλαρχηγός του Εμφυλίου», που απόδειξε πως δεν ήταν καθόλου κομμουνιστής αλλά ανυποχώρητος πατριώτης.

Μ. Γρανιτσιωτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή