Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το βιβλίο

Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το βιβλίο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την ολοκλήρωση σήμερα της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σταχυολογούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όσους βρίσκεστε στην πόλη:

• 11 π.μ. Συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο μεταφραστής, ο αναγνώστης, η γυναίκα του και η Google: Η μετάφραση του μη λογοτεχνικού βιβλίου από γλώσσες περιορισμένης διάδοσης στην ψηφιακή εποχή». Η Πανελλήνια Ενωση Μεταφραστών διοργανώνει συζήτηση με Ελληνες και ξένους μεταφραστές και ειδικούς στην αίθουσα «Βαβέλ», στο περίπτερο 15, με αφορμή την ψηφιοποίηση συλλογών, συγγραμμάτων, αρχεία από την Google και την ανάπτυξη εργαλείων μετάφρασης. Οι ομιλητές θα απαντήσουν στα προβλήματα που δημιουργούνται και αφορούν την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την ποιότητα και την ιστορική ακρίβεια του ψηφιοποιημένου έργου λόγου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δημιουργοί έργων από χώρες με γλώσσες μικρής διάδοσης, όπως η ελληνική.

• 12 μ. Συζήτηση με θέμα «Δημοκρατία και οικονομία: Σχέση στοργής ή οργής; Υπάρχει αντινομία μεταξύ ελεύθερης αγοράς και δημοκρατίας;». Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει μια συζήτηση για τις σχέσεις μεταξύ της ελεύθερης οικονομίας και τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες με τους Ντομινίκ Μανοτί, Νίκο Βαρσακέλη και Ανζελίκ Κουρούνις στην αίθουσα «Ματαρόα», στο περίπτερο 13.

• 2.30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου «Η διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας: Εκπαίδευση, εθνικισμός και διδασκαλία της ιστορίας του ελληνικού έθνους» (εκδ. Ζαχαρόπουλος) του Θεοδώρου Ζέρβα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο North Park, στην αίθουσα «Ματαρόα», περίπτερο 13, από τους Βασίλη Τσιάλα και Παύλο Βασιλειάδη.

• 3 μ.μ. Επίδειξη της γαλλικής γκουρμέ κουζίνας από τον Ζαν Μαρί Χοφμάν, σεφ της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα στην αίθουσα Γαλλοφωνίας, περίπτερο 13.

• 5 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου «Μετά το 1922. Η παράταση του Διχασμού» (εκδ. Πατάκη) του Γιώργου Μαυρογορδάτου από τους Βασίλη Κ. Γούναρη και Γιάννη Δ. Στεφανίδη στην αίθουσα «ΕΙΠ», περίπτερο 15

• 5 μ.μ. Συζήτηση με θέμα «Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη» με αφορμή τις επετείους των Ζωής Καρέλλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλου και ομιλητές τους Βενετία Αποστολίδου, Γαβριήλ-Νίκο Πεντζίκη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή