ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαστρεβλώνει το πλαίσιο Γκουτέρες

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το πλαίσιο-έγγραφο με ημερομηνία 4 Ιουλίου 2017 του γ.γ. του ΟΗΕ, το οποίο επικαλείται η ελληνοκυπριακή πλευρά « δεν υπάρχει», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «διαστρεβλώνει το πλαίσιο Γκουτέρες» και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι υποβοηθητική προς την κατεύθυνση της λύσης».

«Έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση με αφορμή το κάλεσμα που πραγματοποίησα στις 30 Απριλίου. Στην ομιλία μου, στις 30 Απριλίου, κάλεσα την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς παραμόρφωση και δίχως την διαστρέβλωση του με τις δικές της ερμηνείες» δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο κυπριακό.

Στη νέα ανακοίνωσή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημειώνει ότι επεξήγησε το έγγραφο που παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου, σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες, τονίζοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι το κείμενο που παρουσίασε ο ΟΗΕ στις δύο πλευρές στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017 και δεν έχει άλλη εκδοχή. Σημειώνει μάλιστα ότι αυτό το πλαίσιο επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τον γ.γ. του ΟΗΕ.

«Χθες πραγματοποίησα τις απαραίτητες επεξηγήσεις για να διαφωτιστεί η κοινή γνώμη σχετικά με αυτό το πλαίσιο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να ανταποκριθεί θετικά στο ειλικρινές κάλεσμα μου, επιλέγει επί δυο ημέρες να αναφερθεί σε ένα έγγραφο με ημερομηνία 4 Ιουλίου, το οποίο δεν υφίσταται. Δυστυχώς αυτή η στάση δείχνει ότι (οι Ελληνοκύπριοι) θα συνεχίσουν να αλλοιώνουν και να διαστρεβλώνουν το πλαίσιο Γκουτέρες. Αυτή η στάση δεν συμβάλλει στην λύση. Ο στόχος μου δεν είναι η απασχόληση των κοινοτήτων μας με αντικριστό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Καθώς προχωράμε με γοργά βήματα προς μια περίοδο στασιμότητας και έντασης, που θα διαρκέσει για πολύ καιρό, και αυξάνονται οι πιθανότητες για τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού μας, δεν μπορούσα να τηρήσω σιωπηλή στάση. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι αυτή η προσπάθεια μου στοχεύει στην εκπλήρωση μιας ιστορικής ευθύνης» τονίζει ενδεικτικά ο κ. Ακιντζί.

«Ο γ.γ. του ΟΗΕ μας ενημέρωσε δια μέσου της αντιπροσωπείας της ‘ΤΔΒΚ’ στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει η σκέψη για μια προσωρινή αποστολή ώστε να κρατηθεί ο παλμός των δύο πλευρών. Έχω ενημερώσει τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι ως τ/κ πλευρά δεν φέρουμε ένσταση σε αυτή την αποστολή με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε μια διαδικασία δίχως τέλος, που συνεχίζεται πάνω στην ίδια βάση και δεν είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, δεν θα γίνουμε κομμάτι μιας ανοιχτής διαδικασίας (με ανοιχτή την άκρη). Επισημαίνουμε ότι από τώρα και στο εξής η διαδικασία θα μπορούσε να λάβει χώρα σε μορφή πακέτου με βάση ένα χρονοδιάγραμμα», σημειώνει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ