Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στον απόηχο των ανακοινώσεων της Federal Reserve, που επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Το αρνητικό κλίμα στις αγορές επέτεινε, όμως, το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες που άρχισαν χθες στο Πεκίνο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με στόχο την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με μερίδα οικονομικών αναλυτών, το κλίμα στις αγορές καθορίζει η ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού, το ενδεχόμενο δασμών και μιας αύξησης του πληθωρισμού. «Είναι σαφές πως οι αιτίες είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι δασμοί, αλλά και η επικρατούσα εντύπωση ότι δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα κέρδη των επιχειρήσεων», σχολίασε χθες ο Πολ Μπριγκάντι, στέλεχος της Direxion Funds στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος τονίζει ότι «επικρατεί αρνητική ψυχολογία πως έχει λήξει η περίοδος ανόδου και ότι θα ακολουθήσει επιβράδυνση από τη στιγμή που θα αυξηθούν τα επιτόκια». Η Wall Street κινείτο πτωτικά και μέχρι αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones ακροβατούσε ανάμεσα στο αρνητικό και το θετικό πρόσημο. Ο S&P σημείωνε απώλειες 0,08%. Ολοι οι επιμέρους δείκτες του S&P ήταν στο «κόκκινο» ακολουθώντας τις απώλειες 2,2% που σημείωνε ο τραπεζικός τομέας. Σημειωτέον ότι, εν αναμονή των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το ευρώ να αντιστοιχεί χθες σε 1,1975 δολ. Τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο 0,63%.

Το ευρώ σημείωσε χθες ανάκαμψη 0,44% έναντι του δολαρίου, αλλά παραμένει κατά 4% κάτω από τα υψηλά επίπεδα που σημείωσε τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη η είδηση ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο στο 1,2% οδήγησε σε υποχώρηση τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων Γαλλίας και Γερμανίας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων και τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 σε απώλειες 0,73%. Στο «κόκκινο» και όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 0,54%, τον XETRA DAX με απώλειες 0,88%, τον CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,5% και τον FTSE MIB του Μιλάνου με απώλειες 0,83%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή