Σταθερά υπέρ της αποπυρηνικοποίησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Σταθερά υπέρ της αποπυρηνικοποίησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν διεμήνυσε στην κινεζική ηγεσία ότι η αποπυρηνικοποίηση είναι «σταθερή θέση» της χώρας του, όπως ανακοίνωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το ερώτημα από το οποίο θα εξαρτηθεί η επιτυχία της συνόδου ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας είναι αν οι δύο πλευρές μπορούν να συνεννοηθούν στον ορισμό της αποπυρηνικοποίησης.

Ο Κιμ έχει δώσει ενδείξεις ότι είναι πρόθυμος να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, ακόμη και να σφραγίσει τις σήραγγες μέσω των οποίων τοποθετούσε τις πυρηνικές βόμβες στα βάθη των βορειοκορεατικών βουνών. Σύμφωνα με την πάγια αμερικανική θέση, αυτό δεν είναι επαρκές.

Ως αποπυρηνικοποίηση, οι ΗΠΑ νοούν όχι μόνο τη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών και τον παροπλισμό των πυρηνικών κεφαλών, αλλά και την απομάκρυνση του σχάσιμου υλικού από τη χώρα, και τη σφράγιση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Στην πιο διασταλτική ερμηνεία του όρου, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συμπεριλαμβάνουν και την καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων μέσω των οποίων η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το αντάλλαγμα για μια τέτοια μονομερή αποπυρηνικοποίηση; Θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα, που ξόδεψε τεράστιο μέρος των λιγοστών εθνικών πόρων της για το πυρηνικό πρόγραμμα, να το εγκαταλείψει χωρίς ουσιώδη ανταλλάγματα;

Η Βόρεια Κορέα πιθανώς θα επιμείνει στην αποχώρηση των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, στη διακοπή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας και στην απομάκρυνση από την περιοχή πυρηνικών υποβρυχίων και αεροπλανοφόρων που θα χρησίμευαν ως βάσεις για μια αμερικανική επίθεση στη χώρα.

Πρόκειται για πολύ δύσκολα βήματα για τις ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν στην περιοχή και υπό την παρότρυνση της Ιαπωνίας, που θεωρεί τις αμερικανικές δυνάμεις ασπίδα προστασίας. Ακόμη πιο δύσκολο, όμως, είναι να δεχθεί η Βόρεια Κορέα μια τέτοια ανταλλαγή, αφού αυτό που προβλέπει είναι η δική της οριστική εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την απομάκρυνση αμερικανικών δυνάμεων που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν.

Για την ώρα, πάντως, το κλίμα είναι κάθε μέρα και πιο θετικό, με βήματα όπως η αναμενόμενη απελευθέρωση τριών Αμερικανών που κρατούνται από τη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, η απελευθέρωση αναμένεται άμεσα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ιστορικής συνόδου, που αναμένεται στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τιμ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Βραζιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή