Το σκάνδαλο Facebook οδηγεί σε λουκέτο την Cambridge Analytica

Το σκάνδαλο Facebook οδηγεί σε λουκέτο την Cambridge Analytica

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της κατέθεσε η Cambridge Analytica στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, όπως αποκάλυψαν χθες η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και η ιστοσελίδα πληροφορικής Gizmodo.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας συμβούλων έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και του αμερικανικού Κογκρέσου, μετά το σκάνδαλο παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook. Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, οι πελάτες εγκατέλειψαν την Cambridge Analytica και ώθησαν τη διοίκηση της εταιρείας να βάλει λουκέτο. Ωστόσο, η Cambridge Analytica δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς πρώην υπαλλήλων και συνεργατών για τον τρόπο που απέκτησε και χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα περίπου 97 εκατ. χρηστών του Facebook.

Περίπου πριν από δύο μήνες αποκαλύφθηκε ότι το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook παρείχε στην Cambridge Analytica πρόσβαση στα προφίλ πολλών χρηστών του, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν. Οι New York Times και The Observer of London αποκάλυψαν ότι αξιοποιώντας αυτά τα προσωπικά δεδομένα η Cambridge Analytica έμαθε πολλά για τις προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων και προσπάθησε να επηρεάσει την ψήφο τους, προβάλλοντάς τους στοχευμένες διαφημίσεις. Απώτερος στόχος ήταν να ψηφίσουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι New York Times επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ακόμα δεν έχουν απαντηθεί καίρια ερωτήματα. Το βασικότερο είναι τι θα γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα της Cambridge Analytica.

Αναφερόμαστε στα μοντέλα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να ασκηθεί επιρροή σε πιθανούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων προεδρικών υποψηφίων την περίοδο 2014-16, αξιοποιώντας τις προτιμήσεις τους έτσι όπως είχαν αποτυπωθεί στο Facebook.

Ενα ακόμη ακανθώδες θέμα είναι αν θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία που θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με την Cambridge Analytica.

H τελευταία ισχυρίζεται ότι τα πορίσματα εσωτερικής έρευνας δεν δείχνουν ότι υπήρξε κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρόμπερτ Μέσερ, ένας χορηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επένδυσε τουλάχιστον 15 εκατ. δολ. στην Cambridge Analytica. Η εταιρεία έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αλεξάντερ Νιξ, αφότου το βρετανικό κανάλι Channel 4 δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο ο ίδιος μιλάει για το πώς μπορεί κινούμενη στο παρασκήνιο μια εταιρεία να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή