Μείωση ανεργίας και αύξηση νεοφυών επιχειρήσεων μετά την εκλογή Μακρόν

Μείωση ανεργίας και αύξηση νεοφυών επιχειρήσεων μετά την εκλογή Μακρόν

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας πριν από έναν χρόνο, η οικονομία της χώρας είχε αρχίσει να ανακάμπτει έπειτα από μακρά περίοδο υποτονικής ανάπτυξης. Ετσι, είχε τη δυνατότητα να προωθήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και να μειώσει την επιρροή των μεγάλων συνδικάτων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομικής ζωής. Ο κ. Μακρόν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν καρπούς έπειτα από δύο χρόνια. Υπάρχουν, όμως, σαφείς ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τη σημαντική επίδραση των μεταρρυθμίσεων του στην οικονομία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απασχόληση και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μακρόν έχει φέρει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Στον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε, καταργήθηκε ένας φόρος περιουσίας που προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών εδώ και πολλά χρόνια. Αντ’ αυτού επιβλήθηκε ενιαίος συντελεστής 30% στη φορολόγηση υπεραξίας. Νέες επιχειρήσεις άνοιξαν αμέσως μετά την εκλογική νίκη του κ. Μακρόν και εξακολουθούν να αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό.

Ενα από τα πρώτα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση ο Γάλλος πρόεδρος, αφορούσε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, διότι η ανεργία ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δόθηκε, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες, ώστε να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους.

Σήμερα, η ανεργία στη Γαλλία έχει υποχωρήσει στο 8,9% από το 9,4% που ήταν πριν ο κ. Μακρόν αναλάβει την προεδρία της χώρας, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία. Πλέον, η ανεργία είναι χαμηλότερη από το 9,1% που είναι ο μέσος όρος στην υπ’ αριθμόν 2 οικονομία της Ευρωζώνης τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ανεργία των νέων υποχωρεί με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Είναι, επίσης, θετικό ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν συχνότερα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι με ορισμένου. Το 49% των νέων θέσεων εργασίας είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι οι οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως η αύξηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου παρατηρούνταν πριν αναλάβει ο κ. Μακρόν τα ηνία της χώρας.

Επιπροσθέτως, η έλλειψη προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα έδωσε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε αυτούς που έψαχναν για δουλειά, καθώς η προσφορά εργαζομένων ήταν μικρή. Απομένει να εξακριβωθεί αν έχει ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή